Koop jij graag dure merkkleding? Zorg er dan voor dat je namaakkleding kan herkennen. De verkoop van nep merkkleding is namelijk een miljoenen industrie.

Wij hebben 8 tips voor je waarmee je voorkomt dat je jouw geld kwijtraakt aan namaakkleding.

namaak kleding herkennen

1: Te Mooi Om Waar Te Zijn

Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook echt niet waar. Je kan er dan van uitgaan dat het om nep merkkleding gaat.

Natuurlijk kunnen items afgeprijsd zijn in de uitverkoop, maar als je voor een gloednieuw kledingstuk maar 20% van de gebruikelijke prijs hoeft te betalen, weet je genoeg.

2: Waar Is Het Gemaakt?

De meeste merkkleding wordt in Europa gemaakt. Nep merkkleding komt juist vooral uit Azië.

Check daarom altijd op het label waar je potentiële aankoop gemaakt is.

3: Check Het Logo Nauwkeurig

Controleer het logo. Soms is het logo opvallend anders en wordt de merknaam zelfs anders geschreven. In dat geval is het natuurlijk duidelijk dat het om een nep exemplaar gaat. Er zijn echter ook logo’s die wat beter nagemaakt zijn.

Controleer het logo daarom nauwkeurig op afwijkingen. Zoek op hoe het logo er precies uit hoort te zien.

Check ook wat voor materiaal het betreffende merk voor het logo gebruikt.

Inspecteer het logo ook op andere plaatsen op het kledingstuk. Bijvoorbeeld op de knopen en de rits. Over het algemeen worden deze bij echte merkkleding ook van het logo voorzien.

Wil je nep merkschoenen herkennen? Check dan ook altijd de schoenzool en het voetbed.

4: Controleer Het Stikwerk En De Ritsen

Het stikwerk van merkkleding is over het algemeen zeer netjes en gelijkmatig. Bij namaak merkkleding van lagere kwaliteit, laat het stikwerk vaak wat te wensen over.

Er zitten regelmatig draadjes los en er worden vaak minder steken per cm gebruikt.

Net zoals bij de stiksels, laat ook de kwaliteit van de ritsen vaak te wensen over. Controleer daarom of de ritsen stevig zijn en soepel lopen.

Als je twijfelt, kan je online opzoeken welk materiaal het betreffende merk voor hun ritsen gebruikt en dit vergelijking met het item dat je wilt kopen.

5: Echt Leer Of Imitatieleer?

Imitatieleer is goed te onderscheiden van echt leer. Aangezien bij merkkleding over het algemeen alleen echt leer wordt gebruikt, is dit een punt waaraan je nep merkkleding gemakkelijk kunt herkennen.

Echt leer heeft een onregelmatige structuur en een lichte leergeur. Imitatieleer heeft geen leergeur maar juist een chemisch luchtje. Ook de structuur van imitatieleer is anders.

De ‘namaakporiën’ hebben allemaal dezelfde grote en het patroon is gelijkmatig.

6: Originele Verpakking Of Niet?

Om namaak merkkleding te herkennen, moet je niet alleen naar het product zelf kijken. De verpakking verraadt namelijk vaak of het om namaak gaat of niet. Bij echte merkkleding krijg je er namelijk een verpakking van hoge kwaliteit bij. Dit kan een tas zijn, een doos en/of een stofzak. Allen horen van het merklogo voorzien te zijn.

7: Ongebruikelijk Design Of Kleur

Namaak kleding komt soms niet overeen met de daadwerkelijke collectie van het merk.

Controleer dus of het kledingstuk dat je wilt kopen, daadwerkelijk verkocht wordt door het kledingmerk.

8: Nep Handtassen Herkennen

Wil jij graag een merk handtas kopen? Gebruik dan in ieder geval de bovenstaande tips. Daarnaast kan je ook de binnenkant van de tas inspecteren.

Bij merktassen is deze van het logo voorzien, stevig en netjes afgewerkt. Controleer hierbij ook of de binnenkant van de tas overeenkomt met de foto’s op de officiële website van het merk.

Let ook weer op de stiksels. Zijn deze gelijmd? Dan horen de alarmbellen af te gaan.

Bij echte merk handtassen worden de stiksel namelijk niet gelijmd. Deze tip is ook van toepassing bij nep merkschoenen herkennen.