Waar de goede vriendinnen zich onderscheiden van de écht goede vriendinnen? Dat je er niet alleen voor elkaar bent in goede, maar ook (of juist!) in minder goede tijden. Dit vraagt soms een gezonde portie lef en eerlijkheid, maar altijd met het uitgangspunt om elkaar echt te helpen. Simpelweg omdat je om elkaar geeft. Er zijn natuurlijk zaken die je niets aangaan en waar je niet naar hoeft te vragen. Maar er zijn ook de zogenaamde ‘red flags’. Zaken waarvan jij vermoedt dat ze aan de hand zijn en die je niet mag negeren als echt goede vriendin. Welke dat zijn? Lees snel verder.

Een wijntje te veel

Dat je vriendin niet in een wijntje spuugt, daar is niks mis mee. Maar allemaal kennen we wel zo’n naar onderbuikgevoel. Dat gevoel wat je doet vermoeden; ze kijkt wel erg dorstig naar die fles. Vaak zijn dit vermoedens die niet plots ontstaan maar die al een langer voortraject kennen. Verstopt jouw vriendin snel de drankflessen wanneer jij onverwacht langskomt? Loopt een simpel ‘wijntje doen’ bij haar eigenlijk altijd uit de hand? Heeft ze zelf ook wel eens aangegeven te balen van de fikse en vele katers? Dan is het tijd om dit gesprek toch eens echt serieus te voeren. Simpel stop met drinken is dan niet wat je moet zeggen, maar concreet hulp bieden is een beter uitgangspunt. Schakel direct een professional in en ga er niet vanuit dat je het zelf wel oplost. Hetzelfde geldt voor andere verslavingen zoals drugs of gokken. https://www.connection-sggz.nl/ geeft mooi inzicht in de opties en mogelijkheden.

Een wijntje te veel

Klein klapje

Nog een zogenaamde ‘red flag’ is huiselijk geweld. Of je vriendin de ontvanger of de uitdeler van de klappen is maakt geen verschil. Huiselijk geweld is altijd een teken dat er actie nodig is. Ga niet achter de rug van je vriendin om aangifte doen, maar ga het gesprek aan. Vraag wat er misgaat en wat je kunt doen om de situatie op te lossen. Schakel eventueel professionele hulp in. Maar negeer dergelijke signalen nooit.

Geen fijne dag

Heeft je vriendin de laatste tijd steeds vaker ‘even haar dag niet’, dan is het goed ook hier alert op te zijn. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een offday. Maar wanneer dit structureel wordt, kan er meer aan de hand zijn. Informeer hiernaar en vraag of ze wellicht eens met een professional wil spreken. Zaken kunnen zonder hulp vaak alleen maar erger worden, en dat wil je niemand aandoen. Zeker je bestie niet.

Kortom, iedereen kan in situaties komen waar je zelf niet in komt. Als vriendin hoef je je niet overal mee te bemoeien. Maar bij sommige zaken mag je simpelweg niet wegkijken en is actie nodig. Onderneem dit dan ook zodat je daarna samen weer op kunt naar mooiere tijden.