Onderwerpen als (heftige) smokey eyes, dramatisch ingekleurde lippen en het gebruik van bronzer en blush zijn inmiddels al voorbij gekomen. Wat echter nog ontbreekt is de rustige, nude look een look de met zekerheid een trend kan worden genoemd.

De letterlijke vertaling van “nude” is naakt en wanneer we dit gaan vertalen naar de make-up houdt dit in dat deze zo neutraal mogelijk wordt gehouden. Nemen we het letterlijk dan zou ik zeggen dat je het beste je out-of-bed look kan behouden, maar ik kan me voorstellen dat je daar niet zo’n comfortabel gevoel bij krijgt.

Ben je op zoek naar een stappenplan voor een complete nude-look, dan zou ik zeker even verder lezen.

Basis van een Nude Make-up look

Allereerst is het belangrijk bij een nude-look dat je met een goede basis begint. Een dagcrème en een primer om je gezicht mooi egaal te krijgen. Primers vullen eventuele onzuiverheden op (zoals rimpeltjes) en zorgen er ook nog eens voor dat je make-up langer blijft zitten. Werk eventuele donkere kringen onder je ogen weg met een roze kleurige concealer en ga daarna aan de slag met je foundation.

Kies voor een foundation die het dichts bij je eigen huidskleur ligt of héél ietsje lichter. Vooral in de wintermaanden is je huid erg licht van kleur waardoor een te donkere foundation opvalt. Dat staat onnatuurlijk en zo lijkt je nude-look erg raar.

Wangen bij een nude-look

Een bronzer laten we achterwege bij het creëren van een nude-look, al zou je heel subtiel wel iets kunnen aanbrengen om te shapen. Sowieso is een bronzer niet een zeer opvallend make-up product, tenzij je het natuurlijk als blush gebruikt. Heeft je gezicht dus wat vorm nodig, kun je een beetje bronzer gebruiken.

Wat blush betreft houden we het ook rustig, ga voor een perzik of zachtroze kleur en breng het enkel op je jukbeenderen aan. Niet te overdreven, we willen immers een neutrale, draagbare look maken. Een goede manier om je blush in lagen op te bouwen is om zachtjes met je kwast in de blush te deppen en deze vervolgens af te tikken.

Niet blazen in de kwast zoals je vaak op tv zit, hiermee blaas je namelijk bacteriën je kwast in en dat wil je niet.

Ogen makeup voor een Nude-look

Voor een echte nude look zou je ervoor kunnen kiezen om alleen mascara op je wimpers aan te brengen, maar sinds we het hier hebben over een complete nude-look behandel ik ook de oogschaduw.

Breng allereerst een goede oogschaduwbasis aan van je wimperlijn tot aan je wenkbrauw. Hiermee zorg je ervoor dat de oogschaduw langer op zijn plek blijft zitten en de kleuren meer gaan spreken.

Kies voor een oogschaduwkleur die dicht bij je eigen huidskleur ligt, maar niet precies hetzelfde is. Breng deze oogschaduw over je gehele ooglid aan. Kies vervolgens voor een mooie highlighter en breng deze onder je wenkbrauw en in je binnenste ooghoek aan.

Neem een blending kwast en een oogschaduwkleur die donkerder is dan degene die je al hebt gebruikt en breng deze lichtjes aan in de crease en in de buitenste ooghoek. De kleuren kun je zelf bepalen, al kun je voor een echte nude-look het beste gaan voor aardetinten die goed bij jouw huidskleur passen.

Ook raad ik je aan om matte oogschaduw te gebruiken, al zijn deze wel wat lastiger om mee te werken. Overdag valt oogschaduw met een shimmer namelijk erg op en dat wil je niet.

Mocht je een oogpotlood of eyeliner willen gebruiken, ga dan voor een bruine kleur. Krul je wimpers met een wimperkruller en breng mascara aan. De mascara kun je overigens wel gewoon zwart houden.

Om je ogen wat groter te laten lijken kun je ervoor kiezen om een huidskleur of wit oogpotlood op je waterlijn aan te brengen.

Lippen bij een nude-look

De nude-look is bijna compleet, alleen de lippen hebben nog een finishing touch nodig. Wanneer je niet van lipproducten houdt kun je ervoor kiezen je lippen in hun eigen kleur te houden en enkel wat verzorgende lippenbalsem aan te brengen. Ga je écht voor een nude-look kun je het beste kiezen voor een nude-kleurige lipstick. Overigens wil nude niet altijd huidskleurig betekenen. Een nude-look kleur lipstick is bijvoorbeeld ook lichtroze en een zacht perzik kleurtje.

Mocht je van jezelf nu erg gepigmenteerde lippen hebben, dan kun je deze kleur ‘weghalen’ door gebruik te maken van concealer of van een product als M.A.C. Lip Erase. Deze producten verdoezelen de pigmentatie van je eigen lippen waardoor de kleur van de lipstick of lipgloss die je draagt beter tot zijn recht komt.