Wil jij meer gaan sporten en er echt voor gaan? En heb je wellicht al vaker geprobeerd om het sporten op te pakken, maar lukt het niet om dit regelmatig te doen? Dat is natuurlijk goed mogelijk. Toch zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om regelmatig sporten goed vol te houden. Welke tips dit zijn lees je in dit artikel!

Start met kleine stapjes

Als je graag regelmatig wilt sporten en dit wilt volhouden, wil je misschien wel meteen volop gaan beginnen. Echter is het juist aan te raden om dit niet te doen. Om het regelmatig sporten vol te kunnen houden, is het verstandig om te beginnen in kleine stapjes. Begin niet te fanatiek, want dit kan er juist toe leiden dat je het sporten na een tijdje niet meer leuk vindt en dus niet meer volhoudt. Door met kleine stapjes te beginnen kun je het rustig opbouwen en steeds wat extra gaan uitproberen. Zo houd je het uitdagend en is het makkelijker om vol te houden.

Doelen opstellen voor jezelf

Waarom wil je eigenlijk regelmatig gaan sporten? Omdat het gewoon goed voor je is of bijvoorbeeld omdat je af wilt vallen? Als je begint met sporten en dit regelmatig vol wilt houden, is het een goede tip om doelen op te stellen voor jezelf. Als je namelijk doelen voor jezelf opstelt, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft omdat je deze doelen wilt behalen. Wat wil je graag bereiken met het regelmatig sporten? Wil je meer spieren opbouwen, afvallen of over een tijdje een zwaarder gewicht kunnen tillen in de sportschool? Wat jouw doel ook is, het is goed om het op te stellen. Bepaal dus voor jezelf wat je graag zou willen bereiken over een tijdje. Noteer deze ergens en bekijk na verloop van tijd hoe ver je bent in het bereiken van deze doelen. Heb je doelen behaald? Dan kun je weer nieuwe doelen op gaan stellen. Door dit te doen zal je een betere focus houden en dit is bevorderlijk voor het volhouden van het sporten.

Vaste dagen en uren inplannen

Wat handig kan zijn om te doen om het sporten te kunnen volhouden, is het inplannen van vaste dagen. Bepaal op welke dagen in de week je graag zou willen sporten en houdt deze dagen dan ook goed aan. Probeer hier niet vanaf te wijken. Als je vaste dagen inplant om te gaan sporten, houd je er al rekening mee en stel je het niet uit. Zo zorg je ervoor dat je het regelmatig sporten beter volhoudt. Naast het inplannen van je vaste dagen, kan het ook een aanrader zijn om dan elke keer rond hetzelfde tijdstip te gaan trainen. Heb je ’s ochtends meer motivatie of ben jij juist ’s avonds lekker actief? Bepaal wat het juiste moment is voor jou om er volop voor te gaan.

Afwisseling is key

Een enorm belangrijke stap om sporten goed vol te houden, is afwisseling. Als jij telkens hetzelfde doet tijdens het sporten, kan het namelijk na een tijd gaan vervelen. En dit kan weer leiden tot het stoppen met sporten, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Zorg er daarom bij het sporten echt voor dat je afwisseling hebt, welke sport je ook doet. Wil je bijvoorbeeld hardlopen langer volhouden? Ga dan niet telkens hetzelfde rondje doen. Wissel de omgevingen met elkaar af, zodat je iedere keer een ander rondje rent. Dit zorgt ervoor dat het niet eenzijdig wordt en het toch een uitdaging blijft. Ook als je in de sportschool sport, is het aan te raden om lekker veel af te wisselen. Gebruik bijvoorbeeld niet maar één fitnessapparaat als je er bent, probeer er een aantal te gebruiken. Dit is niet alleen lekker omdat je steeds andere dingen doet, ook train je op deze manier allerlei verschillende spieren.

Jezelf verwennen na een sportsessie

Had je voorafgaand aan je sportsessie totaal geen zin om te sporten maar heb je het toch maar weer gedaan? Top, dan ben je een echte doorzetter. En je mag jezelf daar ook echt wel voor belonen. Als afvallen je doel is, is het uiteraard niet aan te raden om er meteen een bak chips bij te pakken na het sporten, maar je kunt jezelf wel verwennen door bijvoorbeeld even lekker een Netflix-serie aan te zetten. Doe iets waar je blij van wordt, je hebt tenslotte net al hard gewerkt!

Bovenstaande tips kunnen jou erbij helpen om gemotiveerd te blijven voor het sporten. Hoewel het soms vast wel even lastig kan zijn om de motivatie op te brengen voor een flinke sportsessie, probeer het echt vol te houden. Dan zal je jouw opgestelde doelen vast snel behalen en hier zal je dan zeker trots op zijn.