Het liefst wil je je nieuwe schoenen direct aan, want ze passen tenslotte supergoed onder elke outfit! Maar wij helpen je er nog even aan herinneren dat je voordat je de deur uit stapt in je nieuwe stappers het goed is om eerst je schoenen te onderhouden. Want goed onderhouden schoenen gaan veel langer mee en blijven ook langer mooi. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door onze tips over schoenen onderhouden te lezen. Je (nieuwe) schoenen zullen je dankbaar zijn!

Je hebt schoenen in verschillende materialen en deze hebben allemaal hun eigen verzorging en onderhoud nodig. Sowieso is het goed om je schoenen eens in de week een poets en onderhoudsbeurt te geven. Zeker als het om je lievelingsschoenen gaat die je elke week wel een paar keer aantrekt. Vooral materialen als leer en suède hebben wat meer TLC nodig.

Leren schoenen onderhouden

Je hebt verschillende soorten leer en deze hebben allemaal een andere behandeling nodig als het aankomt op schoenen onderhouden. Het voorkomt dat het leer uitdroogt en je houdt het soepel en zacht, wat er weer voor zorgt dat je lekker veel plezier hebt van je schoenen!

Je hebt vet leer, glad leer, lakleer, nubuck, suède en metallic leren schoenen. Als je dacht dat je deze schoenen op dezelfde manier kunt onderhouden en schoonmaken dan heb je het mis. Elk type leer heeft een speciale behandeling nodig en wij leggen je graag uit welke dat zijn!

Glad leer

Dit leer is gemaakt van de buitenzijde van de dierenhuid. Het is een natuurlijk materiaal wat dient te ademen. Je herkent glad leer door het gladde oppervlak en de medium glans. Het leer kan bedrukt worden en dat zie je vaak in veterschoenen (ook wel brogues genoemd). Schoenen die van glad leer zijn gemaakt kun je het best onderhouden met schoenen poets of crème. Breng de crème aan met een speciale zachte borstel (verkrijgbaar in de schoenenwinkel) en wrijf er zachtjes mee over de schoenen. Maak de schoenen schoon met een droge doek en vergeet de randjes niet mee te nemen. Als laatste stap spuit je ze nog in met een protection spray. Dit beschermt je schoenen tegen vuil en water en houdt ze langer mooi. No go: je schoenen poetsen als ze nat zijn. De crème vermengd zich met water en droogt moeilijk op.

Suède en nubuck

Nubuck is de buitenzijde van de dierenhuid en is licht geschuurd. Het heeft een velvet achtige uitstraling. Nubuck en suède lijken veel op elkaar. Alleen heeft suède een langharige vleug. Suède is de binnenzijde van de dierenhuid en heeft een geborstelde structuur waardoor het een beetje op stof lijkt. Beide leersoorten moet je goed onderhouden want ze kunnen verkleuren. En bij suède kan er gemakkelijk water en vuil binnen dringen. Een vlek in je suède schoenen krijgen lijkt heel erg maar is met deze tips zo eruit te krijgen! De makkelijkste manier om een vlek uit je suède schoenen te krijgen is met een speciale vlek verwijder in de vorm van een gum. Gebruik de platte kant van de gum en verwijder met zachte ronde bewegingen de vlek. Borstel de restjes weg met een speciale suède borstel en vergeet zeker je schoenen niet in te spuiten met een onderhoudsspray.

Schoenen onderhouden suede

Gevet leer

Net als glad leer is gevet leer ook gemaakt van de buitenzijde van de dierenhuid. Je herkent dit leer doordat het vettig aanvoelt en het stijf materiaal is. Nubuck kan ook gevet zijn en je hebt twee verschillende soorten gevet nubuck leer. Gewaxed nubuck ziet er ruw uit en voelt stijf en vettig aan. Ge-olied nubuck oogt ook ruw maar voelt olie-achtig aan. Gevet leer draagt uit en dit kun je herstellen door schoenen met een speciale schoenen wax in te smeren. Je voedt, beschermd en verzorgd het leer. De wax zorgt er ook voor dat het leer soepel en zacht blijft. Om de wax uit te wrijven over het leer gebruik je een doek. Soms wordt bij schoenen gemaakt van gevet leer een speciale doek geleverd. Draag jij schoenen gemaakt van gevet leer vaak? Dan weet je dat ze flink kunnen verkleuren. Met een spray of wax haal je de originele kleur weer terug en zien ze er weer een stuk beter en bijna als nieuw uit!

Lak leer

Lak leer is leer met een coating. Vaak is deze coating gemaakt van PVC of PU. Je herkent dit type leer aan de opvallende glans en gladde oppervlak. Lak leer is zeer kwetsbaar en vergt daarom de nodige verzorging. Je hoeft lak schoenen niet in te spuiten met een impregneer spray, want ze hebben al een beschermende laag. Wat je wel moet doen als je deze schoenen gaat schoonmaken is ze met een vochtige doek afnemen. Je haalt hiermee vuil en viezigheid van de schoenen. Laat ze goed drogen en smeer ze vervolgens in met een speciale olie of crème. Kleine scheurtjes en barstjes kun je verwijderen met nagellak.

Schoenen onderhouden lakleer

Metallic leer

Een leersoort dat je steeds meer ziet is metallic leer. Net als lak leer is dit leer met een coating, maar nu is het geverfd metallic. Metallic leer is te herkennen aan de hoogglans en de metallic deeltjes in het leer. Ook metallic leer is kwetsbaar en moet je goed onderhouden. De beste manier is om je schoenen voordat je ze gaat dragen in te spuiten met een spray. Je beschermt ze dan tegen water en vuil.

Stoffen schoenen onderhouden

Zijn je schoenen helemaal gemaakt van canvas? All Stars zijn een goed voorbeeld. Dan kun je ze in de wasmachine gooien. Doe dit wel op 30 graden en niet te vaak. De lijmrand kan dan loslaten. Je kunt je stoffen schoenen natuurlijk ook zelf wassen. Met een beetje (milde) afwasmiddel en een borstel kom je al een heel eind. Laat je schoenen goed opdrogen en ze zien er weer fris en fruitig uit! Heb je witte sneakers? Lees dan zeker het artikel: Witte sneakers en schoenen schoonmaken!

Schoenen onderhouden stoffen schoenen

Schoenen goed opbergen is ook belangrijk

Maar schoenen onderhouden is niet alleen schoonmaken en verzorgen. Je schoenen op de juiste manier opbergen hoort daar ook bij. Denk bijvoorbeeld aan laarzen en sneakers die hun vorm moeten behouden. Door papieren propjes in je sneakers te stoppen en lege flessen in je laarzen heb je dit binnen no time gefixt! We hebben nog meer handige tips gegeven over schoenen opbergen.