Hoe vervelend het ook kan zijn, niet iedereen kan makkelijk door een deur met zijn/haar ouders. Je ouders heb je nou eenmaal niet voor het uitkiezen maar je bent er wel mee verbonden. Dus waarom niet het beste ervan proberen te maken? Heb jij geen optimale band met je ouders? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet op dit te verbeteren.

Niet om kunnen gaan met je ouders

#1 Let op je woorden

Hoe herkenbaar is het dat je tijdens een ruzie met je ouders dingen zegt die je eigenlijk helemaal niet meent? Dit kan ervoor zorgen dat je ouders zich rot voelen maar jij jezelf ook. Probeer tijdens een ruzie/discussie zo rustig mogelijk te blijven. Val je moeder of vader niet meteen in de reden maar bedenk voor jezelf eerst hoe je hierop gaat reageren. De toon waarop je iets zegt doet ook al veel voor de situatie. Wanneer je op een rustige manier met je ouders probeert te praten, komen jullie makkelijker tot een oplossing dan wanneer jullie allemaal tegen elkaar schreeuwen.

#2 Accepteer de ander

Omgaan met je ouders gaat nou eenmaal niet altijd van een leien dakje. Accepteer dat jouw moeder of vader anders in het leven staat dan jij en probeer diegene hierin niet te veranderen. Jullie hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn en het is belangrijk om iedereen in elkaars waarde te laten. Maak wel duidelijk aan je ouders dat jij er niet hetzelfde over denkt maar ga er niet continue op in. Wanneer je dit wel doet, blijft het een eindeloze discussie wat spanningen oplevert.

#3 De vorm van contact

Niet om kunnen gaan met je ouders betekent niet meteen dat je een punt moet zetten achter de relatie. Werkt het bijvoorbeeld niet voor jou om diepzinnige gesprekken met je vader te voeren? Accepteer dit dan en laat dit dan ook vooral achterwege. Of is één bezoekje in de maand aan je moeder meer dan genoeg? Forceer het dan niet om dit veranderen naar één bezoekje in de week. Kijk wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt. Zo blijft het voor jullie allemaal leuk en ga je ook sneller irritaties uit de weg.

Vind je het een leuk idee om een keer wat met je moeder te ondernemen? Wij hebben een aantal leuke activiteiten op een rij gezet, lees het hier!

#4 Bedank je ouders

Het liefst heb je met je ouders een goede omgang. Ondanks dat dit niet altijd even goed gaat is het wel belangrijk om je ouders te blijven waarderen. Ook al voelt het soms niet zo, in de meeste gevallen bedoelen je ouders het goed en willen ze het beste voor je. Om de band sterker te maken tussen jou en je ouders is het belangrijk dat je laat zien dat je waardering voor ze hebt. Hebben ze iets voor jou gedaan? Bedank ze dan hiervoor! Dit geeft je moeder of vader een goed gevoel.

#5 Kom voor jezelf op

Ook al zijn het je ouders, je hoeft niet alles van ze te pikken. Het is belangrijk dat je je grenzen aangeeft en voor jezelf opkomt. Heb jij bijvoorbeeld na een ruzie even een momentje voor jezelf nodig? Geef dit dan aan en dat jij zelf weer toenadering zoekt wanneer jij daaraan toe bent.

#6 Uit huis gaan

Voor iedereen gelden andere tips met betrekking tot omgaan met je ouders. Is de situatie bij jou zo uit de hand gelopen en kan je echt niet met je ouders door een deur? Denk er dan over na om misschien een plek voor jezelf te zoeken. Uit huis gaan is voor jou misschien wel de beste oplossing om de relatie met jouw ouders te redden. Wanneer jouw thuis geen fijne plek meer is door alle ruzies en spanningen, is een woning voor jezelf misschien nog geeneens zo’n gek idee.