Suppen is in de afgelopen periode steeds bekender geworden. En dat is natuurlijk niet zomaar zo, want suppen is ontzettend leuk. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn talloze plekken te vinden waar je het water op kunt gaan met je SUP board. Lijkt het jou leuk om te gaan beginnen met suppen? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je kunt beginnen. Wij helpen je op weg en zetten hieronder op een rij wat je moet weten!

Schaf een goed SUP board aan

Als je hebt besloten om vaker te gaan suppen, heb je het hoogstwaarschijnlijk al eens eerder gedaan. Misschien heb je ooit een SUP board gehuurd om het water op te gaan. Als je echter van plan bent om vaker het water op te gaan, kan het handig zijn om zelf een goed SUP board aan te schaffen. Zo heb je gewoon je eigen exemplaar en kun je gaan suppen waar en wanneer je maar wilt. Het geeft meer vrijheid om over een eigen board te beschikken, dus als je wilt starten met suppen is dit slim om te doen. Het aanbod aan SUP boards is groot, dus lees jezelf vooral in over de verschillende varianten. Zo kun je uiteindelijk de beste keuze voor jezelf maken. Kijk ook naar of je wilt beschikken over handige accessoires. Een peddel is in ieder geval een must, maar je kunt ook denken aan accessoires als een zitje of pomp.

Supkleding aanschaffen

Naast een SUP board en bijpassende accessoires, kan ook supkleding handig zijn om te hebben. Welke kleding geschikt is, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan boardshorts, een legging, badpak voor dames, zwembroek voor heren of een wetsuit.

Begin zittend

Begin zittend

Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om meteen op het SUP board te gaan staan, is dit geen aanrader als je het nog niet vaak hebt gedaan. De kans is dan namelijk groot dat je vaak in het water valt. Als beginner kan het slim zijn om in de beginfase te beginnen met zitten op het board. Op deze manier krijg je een beter idee van je evenwicht. Zodra je het vaker hebt gedaan, kun je natuurlijk op een gegeven moment wel gaan staan.

Begin bij een kleine, rustige plek

Als je gaat starten met suppen, is het handig om te beginnen bij een kleine, rustige plek. Ga niet meteen de zee op als je het nog maar weinig hebt gedaan. Als je dit wel doet, kan dit ergernissen en frustraties opleveren omdat het misschien minder goed gaat. Het kan slim zijn om als beginner te beginnen bij een kalme plek waar geen boten en boeien zijn gelegen. Zo kun je rustig opstarten en heb je niet te maken met allerlei obstakels. Bij een rustige plek om te gaan suppen kun je bijvoorbeeld denken aan een grote vijver of meer.

Lees je in over de technieken

Om het suppen goed onder de knie te krijgen, is het van belang dat je jezelf goed inleest. Er zijn namelijk een hoop handigheidjes die goed zijn om te weten voordat je op jouw SUP board stapt. Het kan daarom geen kwaad om eerst even goed research te doen. Je leert suppen natuurlijk door veel te oefenen, maar wat tips zijn altijd handig om te hebben. Belangrijk om te weten is bijvoorbeeld hoe je het beste kunt staan op je SUP board, hoe je jouw peddel goed vast moet houden en hoe je deze optimaal gebruikt en bovendien hoe je moet draaien op het water. Als je hier alvast wat over weet van tevoren, kan het makkelijker zijn om dit toe te passen zodra je echt het water opgaat.

Je veiligheid voorop

Wat je ook moet weten als je gaat starten met suppen, is dat je jouw veiligheid voorop moet zetten. Het is dan ook van belang om je veiligheid te waarborgen, want het is niet de bedoeling dat het gevaarlijk wordt. Veilig suppen kun je doen door samen met anderen te gaan, niet alleen op groot water te gaan, uit de buurt te blijven van grote schepen of obstakels en door van tevoren de weersverwachting goed te checken.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er dus best wat dingen handig om te weten voordat je begint met suppen. Hoe beter jouw voorbereiding, hoe beter je weet wat je straks moet doen. Het kan best wel eventjes duren voordat je het goed onder de knie hebt, maar als je het eenmaal goed kan heb je hier volop profijt van. Zo kun je schitterende plekken opzoeken en veel moois bewonderen.