Deze week is het ontzettend koud met gevoelstemperaturen van -15 graden waardoor iedereen de verwarming lekker warm zet. Daarnaast is de lucht ook nog eens ontzettend droog. Gevolg: alles en iedereen is statisch geladen. Van stroomschokjes krijgen tot aan statisch haar: je hebt het vast zelf ook wel gemerkt. Maar hoe ontstaat het en hoe kom je ervan af? Wij geven je een aantal tips, dus lees snel verder!

Oorzaak

Statische elektriciteit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat je ‘statisch’ wordt. Normaal gesproken gaat die statische lading meteen vanuit je lichaam de grond weer in, alleen in de winter is dat anders. Dan wordt het namelijk door verschillende dingen tegengehouden. In de winter is er veel droge lucht, waardoor je juist dan er extra last van hebt. Statisch haar wordt ook veroorzaakt door een te droge lucht. Maar hoe kan je statisch haar of statische kleding verminderen?

statisch haar door droge lucht

Statisch haar verminderen

Probeer in de wintermaanden je haar zo min mogelijk te wassen, zo maakt je hoofdhuid namelijk oliën aan die voorkomen dat je haar recht overeind gaat staan. Het haar is dan natuurlijk wat vettiger, maar het is wel belangrijk om niet meteen naar de droogshampoo te grijpen. Dit maakt het haar alleen maar extra statisch namelijk. Mocht dit niet werken, dan hebben wij de volgende tips nog voor je:

Goede haarborstel

Het is belangrijk om een goede haarborstel te hebben. Kies het liefst eentje die van metaal gemaakt is en natuurlijke haren bevat. Een kunststof borstel maken je haar juist statisch. Je zou ook je haarborstel in de koelkast kunnen leggen of ‘m een beetje vochtig kunnen maken voordat je je haren kamt. Maar doe dit niet te vaak, nat haar droogt namelijk ook weer sneller uit.

Goed gevoed haar

Zorg in de wintermaanden voor goed gevoed haar. Net zoals je gezicht kan je haar ook wel wat extra verzorging gebruiken tijdens deze koude dagen. Dat kun je misschien niet zien, maar zeker wel voelen. Gebruik daarom altijd een hydraterende conditioner of verwen je haar zo nu en dan met een haarmasker of serum.

Vermijd föhnen en stijlen

Waarschijnlijk wil je het liefst een föhn of stijlstang gebruiken als je ziet dat je haar recht overeind staat, maar vermijd dit zoveel mogelijk. Je kan het beste je haar gewoon natuurlijk laten opdrogen. Mocht je er echt niet zonder kunnen, probeer het dan niet helemaal droog te föhnen of zet het apparaat op de koelste stand. Ook zou je eventueel een föhn met ionentechnologie kunnen gebruiken, die helpt namelijk tegen statisch worden. Gebruik daarnaast altijd een hittebeschermend product.

Haarlak

Spuit een beetje haarlak op je borstel of direct op je handen en verspreid dit door je haar. Dit is een snelle manier om je professor Einstein-kapsel direct te temmen. Vergeet natuurlijk niet om je haar uit te kammen! Je kan ook haarspray gebruiken en daar eventueel een klein flesje van in je tas stoppen voor als je er vaak last van hebt.

wollen trui

Statische kleding verminderen

Draag jij veel kleding die gemaakt zijn van synthetische stoffen of wol? Dan kan dit ook er ook voor zorgen dat je haar sneller statisch wordt. Kies er daarom voor om katoenen stoffen te dragen, dan heb je hier minder last van.

Wasmachine

Was je kleding met een beetje azijn of plaats een bol van zilverfolie in de wasmachine, dit maakt je kleding anti-statisch. Wasverzachter heeft diezelfde kracht.

Drogen

Laat je kleding ook lekker aan de lucht drogen en stop het vooral niet in de droger. Een droger is één van de grootste broedplaatsen voor elektrische lading.

Veiligheidsspeld

Deze tip heb je misschien nog niet vaker voorbij zien komen, maar verstop een ijzeren veiligheidsspeld ergens in de naad of zak van een kledingstuk. Niemand kan het zien en door het metaal krijg je geen elektrisch schokje meer wanneer je iets aanraakt dat geleidt.

Vriezer

Dat het invriezen van panty’s helpt om deze langer goed te houden, heb je in dit artikel kunnen lezen. Maar wist je ook dat het helpt om statische elektriciteit te verminderen wanneer je je kleding in de vriezer legt? Een halfuurtje laten liggen is al voldoende!

Heb jij nog andere tips die helpen om statisch haar of statische kleding te verminderen?