Is het wel goed genoeg? Vind hij mij nog wel leuk? Of hoe denken anderen over mij? Dit zijn onder andere gedachtes die regelmatig door je hoofd gaan wanneer je piekert. In de meeste gevallen maak jij je druk om iets, wat helemaal niet nodig is. Daarom hebben wij een aantal tips op een rij gezet om overthinking te stoppen.

Overthinking stoppen

Feiten overthinking

Merendeels van de tijd bedenken wij scenario’s in ons hoofd die er helemaal niet zijn en wij ook niet kunnen voorkomen. We zien ergens tegenop en bedenken er in ons hoofd allemaal dingen bij. Hierdoor ga je tegen situaties op zien en voel je je rot. Het is niet gek dat je je onzeker gaat voelen door te veel nadenken maar dit punt willen wij wel voorkomen.

#1 Wat is het ergste?

Ben jij alweer een rampscenario aan het maken in je hoofd over een gebeurtenis? Stel jezelf dan de vraag wat het ergste is wat er kan gebeuren. Voorbeeld: morgen is je eerste werkdag bij je nieuwe baan. Je voelt je zenuwachtig, niet gek, en je gaat in jouw hoofd denken hoe deze eerste dag gaat verlopen. Het is menselijk dat we er eerder negatieve dingen bij denken dan positieve. Wellicht ben je bang dat je niet goed wordt opgevangen, dat je jouw plek daar niet zo snel kan vinden of dat je nieuwe collega’s jou niet leuk gaan vinden. Maar wat is nou eigenlijk het ergste wat er kan gebeuren op je eerste werkdag? En is dit dan het grootste probleem wat jij ooit hebt meegemaakt? Waarschijnlijk niet! Stop met te veel nadenken en laat het gewoon op je af komen.

#2 Laat het van je afglijden

Niemand wordt blij van overthinking. Toch belasten we ons er allemaal wel eens mee. Hoe je dit kunt stoppen? Laat het van je afglijden! Heb je morgen je eerste werkdag? Probeer hier zo min mogelijk over na te denken. Laat het op je af komen en zadel je zelf niet op met onnodige gedachtes, wat resulteert in stres.

#3 Leid jezelf af

Hoe kan je te veel nadenken over alles verminderen? Leid jezelf af. Zodra je je verveelt en niks te doen hebt, ga je nadenken. In de meeste gevallen leidt dit tot negatieve gedachtes. Als jij morgen iets spannends op de planning hebt staan is het belangrijk om daar niet over na te denken. Dit lukt het makkelijkste door jezelf bezig te houden. Ga naar de sportschool, spreek af met vriendinnen of doe iets anders waardoor jij je gedachtes kan verzetten.

#4 Zeg het hardop

Te veel nadenken over je relatie, dit is iets wat vaak voorkomt en waar je erg onzeker over kunt worden. Je geeft veel om je partner en het is menselijk om de angst te voelen om iemand kwijt te raken die je liefhebt. Zodra je een ruzie of discussie met je partner hebt gehad, kan het voorkomen dat jij onzeker wordt en je afvragen of de gevoelens nog wel wederzijds zijn. Hierdoor ga jij piekeren en situaties bedenken die er niet zijn. Tips om overthinking te stoppen? Zeg het hardop, en in dit geval tegen je partner. Waarschijnlijk maak jij je druk om niks! Door het er met anderen over te hebben, heb je al snel door dat de situatie heel erg meevalt. Door gedachtes op te hopen ga jij je zeker niet beter voelen.

#5 Wees bewust van je gedachtes

Veel nadenken leidt in de meeste gevallen tot negatieve gedachtes in plaats van positieve gedachtes. Het is niet erg om na te denken over de dingen in je leven maar wees je ervan bewust wanneer dit in iets negatiefs verandert. Zodra dit gebeurt is het de kunst om dit meteen van je af te schudden. Zet een positieve gedachte tegenover de negativiteit en analyseer goed wat er precies in je hoofd omgaat. Onthoud dat jij de baas van je gedachtes bent en dat jij je in de meeste gevallen gek aan het maken bent voor niks.