Soms heb je van die dagen dat, hoe goed je outfit er ook uitziet, je geen foto van jezelf wilt maken. Dan is daar de fashion flat lay als oplossing. Dit specifieke shot is een goed middel om je kleding, schoenen en accessoires te laten zien zonder ze daadwerkelijk te dragen . De laatste paar jaar is de flatlay gegroeid in populariteit en is het een ware sport geworden om een perfecte flat lay voor je Instagram account samen te stellen.

Het enige wat je moet doen om de perfecte flatlay te krijgen is je zorgvuldig geselecteerde items op een platte ondergrond leggen, een mooie layout samenstellen en de foto maken. Klinkt niet moeilijk, toch? Wrong! Als je al eens eerder een flatlay hebt gemaakt, dan weet je dat het een stuk lastiger is dan het lijkt. Dat is het mooie van flat lays: ze zien er effortless uit. Maar de waarheid is: alles in de idealistische en ambitieuze flatlays die je ziet in jouw feed is zorgvuldig uitgezocht en geplaatst, alleen om een pleasing-to-the-eye effect te creëren. Na 50 slechte foto’s heb je eindelijk het shot dat “The One” is!

Voor een double-tap waardige flatlay, kijken we naar een paar Insta guru’s en delen we een aantal tips hoe jij de perfecte fashion flat lay kunt maken!

Maak van je flatlay een complete look

Geloof het of niet, mensen zien zichzelf in jouw foto’s. Laat je flat lay bestaan uit een complete outfit, zodat je volgers er inspiratie voor zichzelf uit kunnen halen.

Marble Is A Girl’s Best Friend

Marmeren achtergronden zijn een crowd pleaser onder top Instagrammers. Het is subtiel, maakt je foto niet te druk en geeft een mix van items een luxe, minimalistische uitstraling.

Ken je angles

Een foto van boven nemen is altijd goed, maar niet de enige optie. Arrangeer je items in een vierkant en maak de foto vanuit een diagonale hoek voor een frisse twist.

Don’t Ditch The Small Stuff

Niet alles in een flat lay hoeft groot en in-your-face te zijn. Soms it’s all in the details. Laat oorbellen en andere sieraden zien door ze in een fotogeniek schaaltje te leggen.

Get Matchy-Matchy

Less is more wanneer je een matching setje op de kiek zet. Combineer ze op een witte achtergrond en iedereen wil weten waar het vandaag komt!

Go Monochromatic

Een ander thema dat aantrekkelijk is voor het oog, is de monochrome layout waar alles in een soortgelijke kleuren familie zit. Denim-lovers, blauw is een goed thema om je favoriete jeans te laten zien bijvoorbeeld.

Show A Little Scenery

Natuurlijk, een flat lay draait natuurlijk om de items in je foto. Maar als je op een fotogenieke plek ben, zoom iets uit en laat meer van de omgeving zien. Het maakt je foto net dat beetje meer aspirational.

Snap When You Pack

Je koffer inpakken is de perfecte gelegenheid om een goede pre-trip foto te maken, aangezien je spullen toch al perfect zijn opgevouwen. Voeg een paar accessoires toe en je hebt een bon voyage post klaar om geplaatst te worden.

Gebruik sieraden als een prop

Geen idee wat je toe kunt voegen bij een foto van een outfit of lingerie set? Gooi er een paar mooie sieraden bij die er perfect bij passen.

Your Bed Is Your Set


We zijn niet allemaal gezegend met marmeren tafels of kleurrijke achtergronden, maar een bed hebben we allemaal. Witte lakens zijn een perfecte set voor een mini shoot.