Een goede eerste indruk is belangrijk. Je hebt tijdens een eerste ontmoeting maar enkele seconden de kans om een goede indruk achter te laten voordat iemand aan de hand van jouw eerste indruk een beeld over je gevormd heeft. Denk aan bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een date met die leuke man. Een vriendelijke uitstraling en een mooie glimlach laten bijna altijd een positieve indruk achter. Maar wat als je jouw mooie glimlach niet durft te laten zien doordat je tanden ietwat vergeeld zijn? Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden om je tanden er witter uit te laten zien.

Even door de zure appel heen bijten

Witte tanden

Bepaalde fruitsoorten hebben een gunstige invloed op de kleur van je tanden. Als je na een maaltijd een zure appel eet, reinigen de zuren in de appel je gebit. Zo krijgen kleurstoffen geen kans om zich te nestelen in het tandglazuur en ga je verkleuring tegen. In het zomerseizoen zijn volop aardbeien te verkrijgen. Aardbeien zijn niet alleen lekker om te eten maar ook nog eens goed voor je tanden. Snijd een aardbei in tweeën en wrijf met het binnenste gedeelte over je tanden. Het zuur reinigt je gebit en maakt het witter.

Gooi de sinaasappelschillen na het eten niet weg, maar gebruik ze voor het bleken van je tanden. Als je met de binnenkant van een sinaasappelschil over je tanden wrijft bereik je hetzelfde effect als wanneer je aardbeien gebruikt. Een iets minder bekende manier van tanden bleken is het gebruik van kruidnagel. Het beste is om hiervoor kruidnagelolie te gebruiken vanwege de specifieke smaak die een gewone kruidnagel heeft. Met een beetje kruidnagelolie op een tandenborstel poets je de verkleuring beetje bij beetje weg. Let op het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Koffie en rode wijn verkleuren je tanden.

Whitening Tandpasta’s fabel of feit?

Er zijn diverse tandpasta’s op de markt die een wittere glimlach beloven. Allereerst is het goed om te weten dat jouw tandkleur bepaalt wordt door erfelijkheid. De kleur van jouw gebit wordt bepaald door het tandbeen en de kleur van je tandglazuur. Als je al ietwat gelige tanden van jezelf hebt zullen deze met de tandpasta’s niet opeens spierwit worden. De korreltjes in de tandpasta verwijderen alleen oppervlakkige verkleuringen. Echter als je tweemaal daags poetst met een whitening tandpasta ziet het er wel frisser en witter uit doordat de oppervlakkige verkleuringen verdwijnen.

Bleeksets thuis of bij de tandarts?

Online en in verscheidene drogisterijen kun je zelf een bleekset aanschaffen voor je tanden. Door het dragen van een bitje, circa twintig minuten per dag, worden je tanden witter. Dit komt doordat de verkleuringen van je tanden van binnen uit worden verwijderd. Echter is het moeilijk zelf in te schatten hoe lang je met deze behandelingen door moet gaan alvorens er schade wordt aangericht aan je tanden. Zeker bij gevoelig tandvlees is het raadzaam om goed de bijsluiter door te lezen en om bij pijn te stoppen.

Onthoud dat je maar één gebit hebt. Wil je zeker weten dat je op een veilige manier het maximale resultaat behaalt adviseer dan je tandarts en ga niet zomaar aan de slag met een tandenbleeksetje.