Met de juiste verlichting haal je alles uit jouw badkamer. De lampen hebben invloed op de sfeer, de interieurstijl en zorgen natuurlijk voor beter zicht. Het is belangrijk om een mooie balans te vinden tussen het decoratieve en functionele aspect. Hieronder staan 5 tips op een rij om de badkamer goed te verlichten. Veel succes!

Tip 1. Verdiep je in de badkamerzones

Veiligheid staat altijd voorop. Verdiep je daarom eerst in de zogenaamde zones van de badkamer. Deze gebieden geven aan in hoeverre de lampen bestand moeten zijn tegen vocht/water. Als je weet in welke badkamerzone de verlichting valt, weet je welke beveiligingsklasse (uitgedrukt als IP-waarde) de lamp moet hebben.

Zone 1: Het gebied direct boven de douche of het bad tot een hoogte van 2,25 meter. Op deze plekken heb je veel te maken met vocht. Daarom moeten de lampen een hoge bescherming hebben en een minimale IP-waarde van IP65.

Zone 2: Het gebied rondom het bad, de douche en wastafel in een straal van 60 centimeter. Voor deze zone wordt verlichting met minimaal IP44 aangeraden.

Zone 3: De overige gebieden in de badkamer. Omdat er nog wel sprake is van condensvorming, moet de verlichting minimaal IP21 hebben.

Ga voor LED verlichting

Tip 2. Ga voor LED verlichting

Maak in de badkamer gebruik van energiezuinige LED verlichting zoals LED inbouwspots. Deze vorm van verlichting verbruikt weinig energie, is beter voor het milieu en heeft een lange levensduur. Bovendien zijn LED lampen verkrijgbaar in diverse soorten en lichtkleuren.

Tip 3. Gebruik niet alleen plafondlampen

Zorg ervoor dat er niet alleen licht van boven komt. Direct licht bovenop je hoofd kan nogal ‘hard’ ogen. Dat is niet fijn als je bijvoorbeeld een natuurlijke make-up look wilt creëren. Voeg daarom ook een aantal wandlampen en goede spiegelverlichting toe.

Tip 4. Creëer sfeer met dimbaar licht

Maak het gezellig in de badkamer met dimbare badkamer spotjes. Hiermee kun je het licht minder fel en een stuk sfeervoller maken. Dat is veel aangenamer als je ontspannen in bad ligt. Je kunt eventueel ook een aantal lampen met een warme kleurtemperatuur toevoegen voor nog meer romantiek.

Maak slim gebruik van daglicht

Tip 5. Maak slim gebruik van daglicht

Vergeet niet om aandacht te besteden aan het daglicht. Kies raamdecoratie uit waarmee je de lichtinval goed kunt regelen. Met jaloezieën kun je bijvoorbeeld voldoende privacy creëren zonder al het daglicht te blokkeren. Er zijn ook vochtbestendige rolgordijnen en plissé gordijnen verkrijgbaar die nog voldoende licht doorlaten.