Ben je momenteel aan het studeren en breekt binnenkort de stageperiode aan? Dat is en spannende periode, vooral als je nog niet eerder hebt stagegelopen. Bij een stage ga je jouw kennis toepassen in het werkveld. Om nieuwe vaardigheden te leren en je netwerk uit te breiden is het belangrijk dat je een leuke stageplek kiest. Maar hoe doe je dat, een fijne stageplaats zoeken? Wij geven wat tips om de stageplek van je dromen te vinden, dus lees snel verder!

Bedenk goed waar je naar op zoek bent

Bij je opleiding horen natuurlijk een aantal vaardigheden en branches. Het is goed om hier een duidelijk beeld van te hebben, zodat je weet waar je naar moet zoeken. Een goede tip hierbij is om op te schrijven wat je leuk vindt en wat je graag zou willen doen. Ook het opschrijven van potentiële bedrijven kan slim zijn. Door een beeld te schetsen van de ideale stageplek wordt het makkelijker om gericht te zoeken op bepaalde functies. Weet je nog niet zo goed wat je leuk vindt? Ga dan eens kijken op vacaturesites bij verschillende functies binnen jouw branche. Zo kom je er snel achter welke richting je op wilt!

Maak een goed cv

Bij een stage zoeken is een van de best tips om een goed cv op te stellen. Dit is belangrijk, want hier beoordelen werkgevers je onder andere op. Met een goed cv kun je al een heel eind komen bij een leuke stageplek zoeken, dus ga hier zeker mee aan de slag. Kijk naar voorbeeld cv’s om een idee te krijgen van hoe je dit kunt vormgeven. Zorg voor een leuk design, voorkom dat er spellings- en grammaticafouten instaan en vertel alleen wat echt relevant is voor het bedrijf waar je stage wilt lopen. 

Schrijf een ijzersterke motivatiebrief

Naast een goed cv is ook een ijzersterke motivatiebrief belangrijk bij het solliciteren naar een leuke stageplek. Op basis hiervan kan een werkgever afleiden of jij de persoon bent waar ze naar op zoek zijn. Schrijf in een motivatiebrief waarom jij graag zou willen werken bij het bedrijf en wat jij hen te bieden hebt. Wees enthousiast en zorg dat de motivatiebrief er netjes en professioneel uitziet. Gebruik witregels, leestekens en maak geen spellings- en grammaticafouten. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat jouw motivatiebrief meteen aan de kant wordt geschoven. Een aanrader is dan ook om zowel je cv als je motivatiebrief een paar keer door te lezen of om dit door iemand anders te laten doen. Stuur je sollicitatie pas echt als je het gecontroleerd hebt. Slordige foutjes zijn zonde en kunnen jouw een droomstage kosten!

Durf een open sollicitatie te doen

Een tof stagebedrijf vinden kun je ook doen door een open sollicitatie te doen. Heb jij een bedrijf waar je al jarenlang tegenop kijkt? Dan mag je de uitdaging best aangaan om hier een sollicitatie naartoe te sturen, ook al hebben ze wellicht geen openstaande vacatures. Wie niet waagt, wie niet wint! Een open sollicitatie wordt vaak gewaardeerd, want het toont aan dat je het team van het betreffende bedrijf echt graag wilt komen versterken. Wie weet rolt er op deze manier wel een te gekke stage uit!

Maak gebruik van vacaturesites en social media

Als je een stagebedrijf aan het zoeken bent, is het slim om te kijken op vacaturesites. Hier worden niet alleen vacatures aangeboden voor een parttime of fulltime baan, maar ook voor stageplekken. Het kan dus zeker geen kwaad om op zulke sites te kijken. Op deze manier krijg je een beter beeld van wat er momenteel wordt aangeboden en op deze manier kun je binnen no time solliciteren indien je dit wilt. Naast kijken op vacaturesites is het ook slim om social media in te zetten om jouw droomstage te vinden. Denk hierbij eens aan het scrollen voor vacatures op LinkedIn. Maar ook zelf een oproep plaatsen op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn is een goede manier. Er hoeft tenslotte maar één persoon te zijn die jouw berichtje ziet en jou verder kan helpen. Proberen kan daarom nooit kwaad.

Of je nu een stage aan het zoeken bent op mbo of hbo-niveau, een snuffelstage of afstudeerstage zoekt: met deze tips moet het jou lukken om je droomstage te vinden. Ga er echt voor als je een toffe stageplek op het oog hebt en doe er alles aan om je droomstage binnen te slepen. Dan wordt het ongetwijfeld een leuke, leerzame tijd bij je stagebedrijf!