Een blaasontsteking, de meeste vrouwen krijgen er een keer mee te maken. Gelukkig is het niks ernstigs en is het goed te behandelen. Dat neemt niet weg dat het hebben van een blaasontsteking ontzettend vervelend is. Wij hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet wat te doen tegen een blaasontsteking.

Wat te doen tegen een blaasontsteking?

Oorzaak van een blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een darmbacterie die rond de plasbuis optreedt. Deze bacterie kan op verschillende manieren in de plasbuis terechtkomen. Je kan het bijvoorbeeld al snel oplopen na een toiletbezoek. Ook krijg je er al snel mee te maken als je je urine te lang ophoudt, niet helemaal uit plast of na seksuele gemeenschap.

Symptomen bij een blaasontsteking

 • Branderig gevoel bij het plassen
 • Het gevoel dat je vaker moet plassen maar er komt nauwelijks wat uit
 • De plas heeft een sterke geur
 • Pijn hebben in de rug of onderbuik
 • De plas ziet er anders uit

Hoe lang duurt een blaasontsteking?

In de meeste gevallen is een blaasontsteking niks kwaadaardigs en moet het na +/- een week weer over zijn. Er wordt wel altijd geadviseerd om je urine naar de huisarts te brengen. Wacht hier vooral niet te lang mee want hoe sneller de blaasontsteking behandeld wordt, hoe sneller het weer over is. Bij zwangere vrouwen, diabetespatiënten en kinderen kan een blaasontsteking wel schadelijker zijn voor de gezondheid. Breng dan ook altijd een bezoek aan je huisarts, zij kunnen antibiotica voor je blaasontsteking voorschrijven.

Cranberry

Cranberry producten helpen ontzettend goed bij een blaasontsteking. Door de zure stoffen uit de cranberry, wordt het voor de bacteriën moeilijker om zich aan de binnenkant van de urinebuis te hechten. Hierdoor neemt de kans op infectie af en kunnen de bacteriën zich niet verder verspreiden. Er wordt geadviseerd om bij een blaasontsteking ongeveer drie glazen cranberry sap per dag te drinken. Bij de drogisterij en apotheek zijn veel cranberry supplementen verkrijgbaar, zoals tabletten. Vraag om advies als dat nodig is.

Zuiveringszout

Door zuiveringszout of bakpoeder te drinken, wordt de zuurgraad in je urine geneutraliseerd. In de meeste gevallen neemt het branderige gevoel bij het plassen hierdoor gelijk af. Los 1 theelepel zuiveringszout op in een glas water en drink dit het liefste in de ochtend. Drink dit niet vaker dan één keer op een dag.

Let op: een blaasontsteking kan ook voorkomen zonder pijn te hebben, neem daarom je andere klachten ook altijd erg serieus.

Veel water drinken

De eenvoudigste tip bij blaasontsteking en ook gelijk de beste, is om voldoende water te drinken. Om je blaas goed schoon te spoelen is het belangrijk dat jij minimaal twee liter water op een dag drinkt. Heb je moeite met veel water drinken? Eet dan een komkommer, hier zit een hoog watergehalte in en meteen een ideale oplossing om water in je systeem te krijgen.

Extra tips om blaasontsteking te voorkomen

 • Urineer voor en na de seks
 • Draag los katoenen ondergoed
 • Neem een douche in plaats van een bad
 • Houd je urine absoluut niet op
 • Verschoon elke dag je ondergoed
 • Vermijd vaginale douches
 • Overweeg maandverband in plaats van tampons