De lente- en zomerdagen komen steeds meer in zicht en vaak willen we dan toch weer even die winter-kilo’s eraf hebben. Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan want vaak verliezen we onze motivatie en vallen weer snel terug in ons oude patroon. Met deze tips is dat verleden tijd.

Maak een doel

Stel voor jezelf een doel wat je wilt bereiken. Maak een soort van stappenplan. Zet daarin in wat voor je het wilt bereiken, hoe je het wilt bereiken en wat je er moet gebeuren. Zo is het ook makkelijker voor jezelf om je aan de afspraak te houden. Stel je voor dat je van jezelf drie keer per week naar de sportschool moet, zit dit in je agenda en op welke dagen je dit wilt doen. Spreek bijvoorbeeld ook met jezelf af dat je die mooie tas die je al zolang wilde hebben je voor jezelf mag kopen als je je doel bereikt.

Geef een cijfer aan je eten

Vaak eten we uit gewoonte. Op een verjaardag neem je al snel een taartje omdat iedereen het doet en op het terras neem je wat bitterballen bij je drankje. Dat eten laten staan moeilijk is, begrijpen wij al te goed. Maar geef in het vervolg een cijfer aan je eten. Als het een 10 geeft heb je er echt ontzettend veel zin in en als je het maar een 4 geeft betekent dat je het eigenlijk best kan laten staan. Op deze manier denk jij beter na of je wel echt iets wilt snacken en geniet je eigenlijk ook meer van je eten.

Laat je portemonnee thuis

Op het werk of school gaan we vaak snel in de pauze even naar de winkel of naar de kantine. Dit gebeurt snel omdat dit lekkerder in de oren klinkt dan onze eigen meegebrachte lunch. Als je niet meer aan deze verleiding wil toegeven is het een goeie tip om je portemonnee thuis te laten. Op deze manier heb jij eigenlijk geen keus om ongezonde snacks voor jezelf te halen. Hierdoor eet je minder slecht en het is beter voor je geld. win-win situatie, toch? 😉

Ga iets doen

Eten uit verveling is eigenlijk de grootste boosdoener. Als we even niks te doen hebben gaan we vaak maar een beetje in de kasten graaien. Als je je verveelt sta je er ook meer bij stil of je honger hebt. Je blijft maar denken aan die chocoladereep in de kast en kan de verleiding niet weerstaan. Om dit te voorkomen moet je actie ondernemen. Ga naar de sportschool of loop een rondje met de hond. Op deze manier zet jij je gedachtes op iets anders.

Bereiden

Maak de avond voor je werk- schooldag alvast je lunch klaar. Als je dit in de ochtend pas doet heb je vaak weinig tijd waardoor het sneller een ongezonde keuze wordt. In de avond kan je er rustig de tijd voor nemen.

Cheat day

Afvallen betekent heus niet dat jij niks lekkers meer mag nemen. Spreek met jezelf af wat en wanneer jij in de week mag snacken. Zo kom jij ook niet voor onverwachtse verassingen te staan. En de belangrijkste tip is dat je niet te streng voor jezelf moet zijn.