De zolder is vaak een bijzondere ruimte, omdat deze niet bestaat uit de simpele vier muren van een normale slaapkamer op de begane grond of eerste verdieping. De zolder is vaak juist een ruimte met interessante nisjes, hoekjes en balken die een bijzondere sfeer creëren. Waarom de zolder met deze bijzondere sfeer niet omtoveren tot een slaapkamer? Met deze tips bouw je je zolder om tot een gezellige slaapkamer waar jij graag uitrust na een lange dag werken, of lekker blijft liggen op een luie zondagmiddag.

Daglicht op zolder

Het eerste en meest belangrijke aspect in een ruimte is het licht. Dit kan aangepast worden door verschillende verlichting, al is het beste licht het daglicht. Is er enkel een klein dakraampje op jouw zolder? Denk er eens over na een dakkapel te bouwen. De dakkapel kosten liggen vaak tussen de €3.000,- en €5.000,-, het is dus een echte verbouwing, maar een goede investering omdat ook de prijs van het huis omhoog zal gaan. Voordat je gaat verven of inrichten is het sowieso een goed idee alle verbouwingen achter de rug te hebben. Zo kan het slim zijn oude en lelijke houten kozijnen te vervangen, of gaten in de muur op te vullen.

Lichte kleuren creëert ruimte

De zolder is vaak een kleine ruimte met donkere hoekjes. Dat maakt het extra knus, maar het betekent ook dat je op moet letten met het kleurgebruik. Gebruik vooral lichte kleuren, zoals wit. Ook (of juist) in de donkere hoekjes. Houd de sfeer rustig met niet te veel verschillende kleuren, verschillende materialen en meubels. Maak je toch gebruik van meubels of muren? Probeer vooral voor doorschijnend glas te gaan en spiegels te gebruiken. Dit vergroot te ruimte door de weerkaatsing en neemt voor het oog minder plek in.

Lees ook: Je slaapkamer groter laten lijken: zo doe je dat

Inbouwkasten, de perfecte oplossing voor een zolder

Op een zolder zijn vaak onhandige ruimtes omdat het dak schuin afloopt. Deze hoekjes kun je goed gebruiken voor opbergruimte. Laat bijvoorbeeld kasten op maat maken, die precies passen, of grote lades op wieltjes die je in en uit kunt schuiven. Op die manier kun je er makkelijk bij. Hierdoor mis je geen lege ruimte en kun je veel kwijt zoals kleding, schoenen en andere spullen.

Sfeervolle slaapkamer 2

Maak het vooral gezellig

Maak de ruimte vervolgens vooral gezellig met een warme deken, een leuke klok aan de muur en frisse verlichting, kaarsen. Zorg ervoor dat je een minimaal aantal accessoires hebt, aangezien deze een ruimte snel rommelig kunnen maken, vooral als deze klein is. Ook hier; houd de accessoires in dezelfde kleur, zodat ze niet te veel aandacht vragen. Neem eens een kijkje op Pinterest of google voor inspiratie voor een mooie zolder slaapkamer.