Heb je je ooit enthousiast voorgenomen wat vaker naar de sportschool te gaan, om vervolgens aan het einde van de dag languit op de bank te eindigen voor een avondje Netflix? En hoe vaak heb je wel niet tegen jezelf gezegd dat je vanaf nu toch echt gezonder gaat eten, terwijl je diezelfde dag nog een reep Tony Chocolonely weet weg te werken? Slechts 10% van de goede voornemens schoppen het uiteindelijk tot vaste gewoonte. En dit heeft weinig te maken met het enthousiasme waarmee je je iets voorneemt. Van een goed voornemen naar een goede gewoonte, hoe doe je dat eigenlijk?


Voornemen

Stel, je wilt bijvoorbeeld iedere avond als je thuis komt een uurtje naar de sportschool. Je hebt de laatste tijd weinig energie en je wilt je graag wat fitter voelen. Het lukt je maar niet om aan het einde van de dag jezelf van de bank te hijsen en naar de sportschool te fietsen. Je neemt jezelf voor om bij thuiskomst niet meer direct op de bank neer te ploffen, maar direct naar de sportschool te gaan.

Zo gezegd, zo gedaan

De eerste paar dagen ga je braaf aan het einde van de dag naar de sportschool, maar op dag drie is de verleiding toch wel erg groot om na die lange drukke dag eventjes uit te rusten op de bank. Je belooft jezelf een aflevering van je favoriete show, en daarna naar de sportschool. Vervolgens lig je de hele avond te binge watchen. “Ach, een keertje overslaan is niet erg”, vertel je jezelf. En bovendien, morgen is er weer een dag! Met frisse moed begin je aan de volgende dag, maar aan het einde van de dag blijkt het te regenen. En no way dat je door de regen gaat fietsen. Van uitstel komt afstel en voor je het weet, zit je weer vast in je oude patroon.

Hindernissen

Meestal lukt het ons niet om van een goed voornemen een gewoonte te maken. Moeten we er dan maar mee stoppen? Nee, natuurlijk niet! Wanneer we onze goede voornemens maken, vergeten we vaak de hindernissen die erbij komen kijken. Denk hierbij aan het gebrek aan tijd, het gedrag van anderen en verleidingen. We houden te weinig rekening met wat gedragsverandering concreet voor ons betekent in het dagelijks leven. De beste manier om een goed voornemen te laten slagen is dus om zo concreet mogelijk te zijn.

Maak een plan

Dat doe je door een plan te maken. Je begint met het visualiseren van het gewenste resultaat. Probeer voor je te zien hoe jouw nieuwe gewoonte er uit ziet in het dagelijks leven. Dan betrek je de realiteit erbij: hoe ziet je huidige situatie er uit? Vervolgens bedenk je welke stappen nodig zijn om van je huidige situatie naar je gewenste resultaat te komen. Maak concreet wat je precies gaat doen, met wie, waar en wanneer. Hoe ga je deze stappen uitvoeren in je dagelijkse leven? Houd hierbij ook rekening met mogelijke hindernissen. Breng ze in kaart en bedenk oplossingen voor de momenten dat je tegen deze obstakels aanloopt.

Neem de regie

Door deze stappen te doorlopen kom je erachter of je voornemen realistisch is of niet. Misschien blijkt dat je voornemen helemaal niet haalbaar is en kun je het beter laten varen. Als het voornemen wel haalbaar is, kun je er concreet mee aan de slag en er een gewoonte van maken. Op deze manier neem je zelf de regie over wat er gebeurt. Volgende week lees je meer over hoe je jouw gewenste resultaat echt voor je kunt gaan zien en hoe je dit kunt gebruiken om dichterbij het ontwikkelen van een gewoonte kunt komen.

 

Mijn naam is Cristi, ik ben psycholoog, schrijfster en wereldreizigster. Samen met mijn vriend Reef leef ik een droomleven in Australië. We reizen het hele land door in onze auto Matilda, komen op de meest prachtige plekken en maken de meest bijzondere dingen mee.