Het is een shirtje hier en een drankje daar. Het lijkt onschuldig, maar voor je het weer sta je in de rode cijfertjes. Wij hebben vandaag een aantal geldfoutjes op een rij gezet met tips en tricks om aan de goede kant van de nul te blijven.

1. Geld opzij zetten

Je zwarte was zit net tien minuten in de wasmachine als er opeens geen beweging meer in de trommel zit. Wat nu? Dit is het moment dat je jezelf voor je kop slaat dat je geen geld opzij hebt gelegd voor onverwachte uitgaven. Probeer minimaal honderd euro opzij te zetten voor kosten waarvan je nooit verwacht dat ze opeens om de hoek komen.

2. Achteraf betalen

Het klinkt zo aantrekkelijk: je krijgt eerst je product en achteraf betaal je de kosten. Laat het hier nu net mis gaan, want voordat je het weet, weet je niet meer welke uitgaven je hebt gedaan en valt er iets op de mat waar je de rekening nog van moet betalen. Betaal dus zoveel mogelijk vooraf om niet voor verrassingen te komen staan.

3. Te laat

Rekeningen te laat betalen kost geld. Het is niet erg als dat één keer voorkomt en twee keer kan ook nog wel gebeuren, maar probeer het zoveel mogelijk te voorkomen. Te laat betalen kost namelijk geld, want als je te laat betaalt, dan komen er nu eenmaal kosten bij en dat is onnodig geld uitgeven. Probeer een kalender bij te houden op de computer, je telefoon of op papier met de data van de rekeningen, zodat je zo min mogelijk te laat bent.

4. Gat in de hand

Het is makkelijker dan je denkt. Meer uitgeven, dan je hebt. Je leent iets hier, je betaalt iets achter af daar, je geeft jezelf een paar cadeautjes en voor je het weet is je uitgaven groter dan je inkomen. Probeer goed bij te houden wat er maandelijks op je rekening verschijnt en houd je uitgaven goed in te gaten. Als je aan het eind van de maand een mooi bedrag overhoudt, dan kan je altijd nog iets moois voor jezelf kopen.