De modetermen retro en vintage worden vaak door elkaar gehaald. Maar er zijn duidelijk verschillen tussen vintage mode en retro fashion.

In dit artikel kom je te weten wat deze verschillen zijn. Bovendien wordt ook antiek behandelt. Want antieke kleding hoort ook in dit rijtje thuis.

Verschil Tussen Retro En Vintage Mode

Retro En Vintage Mode

Retro en vintage kledingstijlen hebben allebei met het verleden te maken. Beide mode termen slaan op fashion van vroeger. Ook antiek, het woord zegt het al gaat over kleding dat langere tijd geleden werd gedragen.

Wat is Retro Fashion?

Retro is een stijl dat doet denken aan vroeger. Maar ten opzichte van vintage, hoeft retro niet in een bepaalde periode gemaakt te zijn. Retro fashion is al een aantal jaar in de mode. Denk maar aan de broeken wijd uitlopende pijpen.

Deze waren in de mode in de jaren 70, maar deze worden nog steeds gemaakt. Dus als je een nieuwe broek met wijd uitlopende pijpen koopt, dan heb je een stuk retro in kledingkast hangen.

Retro mode wordt ook wel “Vintage inspired fashion” genoemd. Omdat het idee uit het verleden komt, maar het product zelf met de laatste technieken is geproduceerd.

Wat is Vintage Mode?

Vintage is kleding dat daadwerkelijk een tijd geleden geproduceerd is. Vintage eindigt tegenwoordig ongeveer rond 1980. Dus als je een jurk uit de jaren 70 of jaren 60 op de kop tikt heb je een stuk vintage in je kledingkast hangen.

Wat Is Antieke Mode Dan Precies?

Als een kledingstuk of een ander voorwerp ouder is dan 80 á 100 jaar spreek je van antiek. Dus kleding uit de jaren 20 kun je ondertussen beschouwen als antieke kleding.

Verschil Tussen Retro, Vintage En Antieke Mode

Het verschil is nu duidelijker. Retro fashion is een voorwerp of kleding dat doet denken aan mode van vroeger. Vintage is daadwerkelijk een product van tussen de 30 en 80 jaar oud. Antieke kleding is meer dan 80 jaar oud.

Vintage Kleding Kopen

Je kunt vintage kleding in verschillende winkels vinden. In tweedehands winkels kun je terecht om een bijzondere vintage item te scoren. Ook op sites als marktplaats kun je terecht voor je vintage must-haves.

Vintage accessoires zoals kettingen zijn leuk om te combineren met een meer moderne outfits.

Retro Kleding Kopen

Retro kleding is makkelijker te vinden dan vintage mode. Retro designs zijn bij veel verschillende shops te vinden. Retro stijlen vind je terug in de huidige mode.

Het is vaak minder uniek dan een vintage kledingstuk. Maar retro designs geven je outfit wel extra karakter.

Antieke Kleding Kopen

Antieke kleding is over het algemeen niet meer goed draagbaar. In sommige gevallen vertegenwoordigen antieke mode items een grote financiële waarde. Dat de een antiek kledingstuk unieker en meer waard is draag je antieke kleding niet zo snel op straat.

Antieke kleding kun je meer zien als een collectors item.