Goede vetten, slechte vetten: dagelijks komen deze termen voorbij. Gezond eten was nooit eerder zó belangrijk en blogs over gezondheid en voeding schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen goede en slechte vetten? En wat moeten we op het menu zetten om daadwerkelijk voldoende van de gezonde variant te nuttigen?

Walnoten

Vetten spelen een belangrijke rol in onze voeding. Ze geven niet alleen smaak aan onze voeding, maar zijn ook een belangrijke energiebron. De hoeveelheid vet is niet het belangrijkste. Alles draait om het kiezen van de juiste soort. Er zijn twee verschillende soorten vet: de goede en slechte variant ofwel onverzadigde en verzadigde vetten. Verzadigde vetten hebben een slechte invloed op het cholesterolgehalte. Onverzadigde vetten dragen daarentegen bij aan de instandhouding van een gezond cholesterol. Door verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten, zet je een goede stap in de richting van een gezonder leven. Onder andere de volgende voedingsmiddelen mogen vanaf nu niet meer op het menu ontbreken.

Avocado’s

Bevatten veel onverzadigde -en dus gezonde- vetten. Je maakt er in een handomdraai gemakkelijk toppings, spreads of een heerlijke guacamole van. Vergeet niet dat avocado’s veel calorieën bevatten en je ze niet onbeperkt kunt eten. Een halve avocado per keer is het advies.

Noten

Walnoten bevatten veel omega-3 en zijn hiermee erg gezond. Ook andere nootsoorten zoals pecannoten, cashewnoten en pistachenoten zijn een belangrijke bron van gezonde vetten. Ook hiervoor geldt dat ze calorierijk zijn en je ze dus met mate moet eten.

Olijfolie

Olijfolie is mateloos populair in vrijwel alle keukens. En niet voor niets! Je gebruikt het in salades, giet een scheutje over de verse pasta, zet het in als dip bij stokbrood in combinatie met grof zout of bakt er een stukje vlees in. Olijfolie geeft smaak aan de maaltijd en bevat veel gezonde vetten.

Vettige vissoorten

Zalm, tonijn en makreel zijn enkele vissoorten die veel omega-3 bevatten en hiermee niet mogen ontbreken op het menu. Twee porties per week is het advies.

Pure chocolade

Goed nieuws! We hoeven pure chocolade niet te verbannen. Niet alle ingrediënten die het bevat zijn even gezond, maar toch kan af en toe een stukje helemaal geen kwaad. Het bevat namelijk ook vitamine A, B, E, calcium, ijzer en magnesium.