Vliegangst komt vaak voor en is voor velen een serieuze belemmering. Je krijgt een gave baan aangeboden maar moet deze weigeren; buitenlandse reizen komen met grote regelmaat voor. Je beste vrienden zijn naar het buitenland geëmigreerd, maar door je vliegangst bezoek je ze nooit. Onnodig! Vliegangst kun je namelijk overwinnen. De volgende tips helpen je niet direct van je angst af, maar dragen zeker bij aan het ervaren van een relaxte en fijne vlucht.

1. Bereid je goed voor

Bedenk ruim voor vertrek wat je allemaal mee wilt nemen en maak desnoods een lijstje. Streep af wat je ingepakt hebt, zodat je niet vlak voor vertrek in paniek raakt en je afvraagt of je écht niets vergeten bent. Check thuis al in, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Je kunt in alle rust door de douane en hebt daarna zelfs nog tijd om iets te drinken en te wennen aan de omgeving. Op deze wijze stap je kalm het vliegtuig in.

2. Hydrateer

Drink -zowel voor als tijdens de vlucht- veel water. Het geeft je een goed gevoel en voorkomt misselijkheid tijdens de vlucht. Lucht op grote hoogte is droog, dus is hydratatie van groot belang. Vermijd daarom ook het gebruik van alcohol. Het kan leiden tot uitdroging. Misschien geeft alcohol je tijdens een avond uit een ontspannen gevoel, bij angst kan het een tegengesteld effect geven. Voorkom dit door te kiezen voor water of een glaasje frisdrank.

3. Vergaar kennis

Verdiep je eens in de luchtvaart en in vliegtuigen. Hoe werkt zo’n toestel? Welke geluiden horen bij welke handeling? Welke opleiding moet een piloot doorlopen voor hij/zij überhaupt een vlucht mag uitvoeren? Door kennis te vergaren begrijp je bepaalde zaken beter en verandert vliegen van iets engs, in iets wat volkomen normaal is. Alvast een handig feitje: in de achterkant van het vliegtuig is turbulentie beter voelbaar. Indien je in de gelegenheid bent (lees: check thuis in, direct zodra het kan!), kies dan voor een stoel vooraan. Begrijp je meteen waarom de Business Class voorin het vliegtuig gevestigd is. Knowledge is power!

4. Wees kalm

Stress is niet goed voor het menselijk lichaam en heeft een negatief effect op angst. Zorg er daarom voor dat je rustig bent tijdens de vlucht. Vertel de bemanning bij binnenkomst dat je last van vliegangst hebt. Zij hebben hier vaker mee te maken en kunnen je gerust stellen. Tijdens de vlucht komt men vaak even kijken of het goed met je gaat en of je wellicht ergens mee geholpen kunt worden. Eenmaal in de lucht, is het belangrijk dat je jezelf zo min mogelijk focust op het feit dat je vliegt. Neem tijdschriften of een goed boek mee, kijk films op het flight entertainment systeem of doe een spelletje op je telefoon. In geval van paniek: adem in, adem uit! Houd je ademhaling onder controle en laat paniek niet de overhand nemen. Denk aan het tropische oord wat je te wachten staat.

Vliegangst kan een behoorlijke belemmering zijn. Mochten bovenstaande tips helemaal geen verschil maken, overweeg dan eens om een professionele partij in te schakelen. Zij kunnen voor eens en altijd korte metten te maken met jouw angst.