Het nieuwe jaar is alweer een paar weken aan de gang en dat kan je vaak ook merken in de sportschool. Veel mensen hebben namelijk als goede voornemen dat zij vaker naar de sportschool willen gaan. Misschien heb jij zelf dat goede voornemen ook wel maar was je tot nu toe nog niet zo ver om daadwerkelijk door te zetten. Wij weten hoe moeilijk die eerste stap is, dus hierbij een aantal tips voor je eerste sportschoolbezoek!

1. Vraag een vriendin mee

Wij kunnen ons voorstellen dat je het niet zo prettig vindt om de eerste keer in je eentje te gaan trainen. Daarom is het natuurlijk een optie om een vriendin mee te vragen. Met z’n tweeën is altijd minder eng dan in je eentje (en natuurlijk ook een stuk gezelliger). Misschien komt je vriendin wel vaker bij de sportschool waardoor zij weet hoe de apparaten werken. Hoef je ook niet meteen een mede-sporter aan te spreken.

2. Je bent niet de enige

Waarschijnlijk heb je het gevoel dat iedereen je aan zit staren als jij voor het eerst de sportzaal binnen komt lopen, maar maak je niet druk. Je bent echt niet de enige die uitgeput raakt na een oefening of die niet helemaal goed weet hoe de apparaten werken. Iedereen is hier met een reden. And remember: voor iedereen was het ooit de eerste keer dat hij of zij kwam trainen.

Ook hoef je niet bang te zijn dat je vreemd aangestaard wordt als je zonder make-up gaat sporten. Je komt in de sportschool om te zweten, dus je make-up zit na de tijd toch niet meer zoals het eerst was. Wil je toch make-up op tijdens het sporten? Dan kun je dat in dit artikel vinden.

Trainen

3. Werk met een plan

Het is handig om van tevoren een plan te maken waar je je aan vast kan houden. Wil je bijvoorbeeld alleen cardio doen of alleen krachttraining? Of wil je het gemengd doen maar dan van het ene net wat meer dan van het andere? En met welk doel ben je naar de sportschool gekomen? Dit hierboven is allemaal heel handig om te weten. Op die manier kun je namelijk een trainingsschema maken wat speciaal is afgesteld op jouw doel. Mocht je dit zelf moeilijk vinden, dan kun je natuurlijk altijd de trainers in de sportschool ernaar vragen. Zij willen je er graag bij helpen! Voordeel van werken met een plan is ook nog eens dat je er minder makkelijk mee stopt ?

Het is natuurlijk je eigen keuze of je een trainingsschema gebruikt of niet, maar het kan wel werken bij je trainingen. Mocht je besluiten om zelfstandig te gaan trainen, stel dan alsnog een doel op. Dit geeft je namelijk veel meer motivatie!

4. Begin rustig

Nou het is zover: je gaat je eerste stap in de trainingszaal zetten. Wat je ook gaat doen, houdt er rekening mee dat het je eerste keer is en dat je spieren er ook aan moeten wennen. Begin dus rustig! Bij krachttraining is het verstandig om het aantal kilo laag te zetten. Dit is waarschijnlijk wel heel erg licht, maar je moet eerst nog even ontdekken hoe het precies werkt en op deze manier voorkom je een blessure. Doe de oefening drie keer en als je het dan nog licht vindt, kun je besluiten om het iets zwaarder te maken. Maar bouw ook langzaam op! Dit is precies hetzelfde bij cardio. Vraag voor de zekerheid even bij een trainer na hoe je het beste op kan bouwen qua trainen. Je kan in een later stadium eventueel kijken naar een HIIT workout!

Krachttraining

5. Zorg voor de juiste spullen

In het begin denk je misschien van “ik schaf niet meteen de duurste sportschoenen of trainingssetje aan want ik weet niet of ik dit blijf doen” waardoor je voor wat goedkopere merken gaat. Dit kan in het begin op zich nog wel maar naarmate je langer en vaker gaat trainen, is het vooral heel belangrijk om goede schoenen te hebben. Door voor betere kwaliteit te gaan, zal je ook minder snel een blessure oplopen.

Was jouw goede voornemen ook om meer te gaan sporten?