Waar sommige mensen het sporten al in hun dagelijkse patroon geïntegreerd hebben, sport nog lang niet de gehele Nederlandse bevolking. Niet iedereen neemt de tijd ervoor of kan zich er toe zetten. En laten we eerlijk zijn, er is altijd wel een reden om niet te hoeven gaan sporten. Echter is het bewezen dat sporten een goede gezondheid bevordert en dit gunstige effecten heeft voor het lichaam op de lange termijn. Niet alleen wordt je lichaam fitter, ook geestelijk raak je beter in balans door even een rondje te gaan sporten.

Sporten en afvallen

Afvallen

Om te kunnen afvallen is beweging noodzakelijk. Sporten verhoogt je stofwisseling waardoor het metabolisme, de snelheid van calorie verbranding, sneller gaat. Het verhoogt je spiermassa en daardoor ook je vetafbraak. Naast het nuttigen van gezonde voeding helpt het sporten je dus een handje in de strijd tegen de overtollige kilo’s. Diabetes type 2 is een veelvoorkomende westerse ziekte wat aangewakkerd wordt door zwaarlijvigheid. Door te sporten blijven de glucosehalten beter op peil doordat de glucose beter doordringt in de cellen. Dus door op gewicht te blijven verlaag je uiteindelijk ook het risico op Diabetes.

Helemaal zen

Zen

Met sporten kun je even je hoofd helemaal leeg maken. De deadlines, je vervelende baas, alle stress verdwijnt even naar de achtergrond door je simpelweg te bewegen. De opgehoopte stresshormonen in je lichaam bouwen vanzelf af. Dit verlaagt uiteindelijk gevoelens van angst en depressie. Ook kun je je na een goede work-out beter concentreren op alle taken en wordt de kwaliteit van slaap beter. Na het sporten verlaagt de spierspanning  waardoor je sneller in een diepe slaap terecht komt. Door te sporten maakt het lichaam endorfine aan, een neurotransmitter. Deze heeft een pijnstillend effect en zorgt voor het fijne geluksgevoel.

Ouderdom en sporten

Op lange termijn is sporten goed om ouderdomskwalen tegen te gaan. Beweging houdt de beenderen, spieren en gewrichten soepel wat de kans op Osteoporose verlaagt. Het risico op hartkwalen neemt af doordat je de hartspier tijdens het sporten sterker maakt. Het vermindert het klonteren van het bloed en je hart pompt meer bloed per slag door het hart. Ook de longen worden in topconditie gehouden door regelmatig te sporten. Een goede gezondheid draagt bij aan minder medische kosten op lange termijn. Het verhoogt je weerstand en het kan zelfs bepaalde kankersoorten voorkomen zoals dikke darm kanker.

Sporten tegen eenzaamheid

Sporten kan heel goed zijn voor je sociale leven. Door je aan te sluiten bij een sportvereniging ontmoet je nieuwe mensen. Je hebt dezelfde interesse, namelijk de sport, en dat schept automatisch een band. Hierdoor kun je de gezamenlijke interesse misschien wel uitbouwen naar een vriendschap. Het verenigingsleven is vaak hecht en jaarlijks wordt er vaak een feestje of een BBQ gegeven. Maar ook het hardlopen of wandelen met de buurvrouw zorgt voor een gezellig praatje. En je zult zien, ook als je alleen gaat hardlopen kom je regelmatig dezelfde mensen tegen die jou op een gegeven moment begroeten.