Roos. Het zijn van die witte puntjes in je haren waar veel mensen last van hebben. Het is een onschuldig iets, maar veel mensen vinden het er niet mooi en onsmakelijk uitzien. Daarom is het fijn als je er vanaf kunt komen. Maar hoe kom je van roos af? Hieronder leggen we uit wat roos precies is en wat je kunt doen om roos te behandelen.

Wat is roos?

Wat is roos nu eigenlijk en hoe ontstaat het? Roos zijn eigenlijk huidschilfers die eruitzien als witte puntjes. De huidschilfers komen op de hoofdhuid en zitten vaak los in het haar. Het ontstaat doordat de huid zich continu vernieuwt. Bij het vernieuwen van de cellen van de hoofdhuid laten oude cellen los en er ontstaan vervolgens nieuwe cellen. Het is eigenlijk een heel proces dat zich steeds opnieuw voordoet. Er zijn mensen waarbij dit proces twee keer zo snel gaat. Dat betekent dat de cellen zich twee keer zo snel vernieuwen, maar ook dat er twee keer zoveel oude cellen worden losgelaten. Hierdoor ontstaan de huidschilfers en dat noemen we ‘roos’. Roos kan ook jeuken omdat de kliertjes in de hoofdhuid harder gaan werken en er dus meer talg ontstaat.

Wat is de oorzaak van roos?

De echte oorzaak van roos is helaas niet bekend. Het zou genetisch bepaald kunnen zijn, dat wil zeggen dat je al een bepaalde aanleg voor roos hebt. Het zou ook kunnen liggen aan je hormoonbalans, of langdurige stress. Ook het werken in een droge omgeving kan roos veroorzaken. Ook weten we dat een gezonde leefstijl met gezond eten. Omdat stress een veroorzaker kan zijn van roos kan voldoende ontspanning ook goed helpen tegen roos.

Hoe kom je van roos af?

Roos kan geen kwaad en is niet besmettelijk, maar veel mensen vinden het wel fijn om er wat aan te doen en er vanaf te komen. Niks is zo vervelend als je allemaal witte puntjes op je kussen hebt liggen. Of als je met je borstel door je haren gaat en alle witte schilfertjes op de grond vallen. Sommige vrouwen worden er erg onzeker van. Roos is gelukkig iets dat vanzelf kan verdwijnen, wat ook meestal het geval is. Als het niet snel verdwijnt dan zijn er middelen die je kunt gebruiken om roos te behandelen. Denk aan antiroosshampoo of een shampoobar tegen roos. Hieronder zullen we ingaan op de middelen die je kunt gebruiken voor roos.

Wat is roos

Antiroos shampoo

Met antiroosshampoo kun je roos behandelen en verhelpen. Antiroosshampoo bevatten ingrediënten die de groei van schimmels en gisten op de hoofdhuid remt, waardoor de schilfers verminderen. Er zijn antiroosshampoos die ook reinigen en verzorgen. Antiroosshampoo heb je bijvoorbeeld van Head & Shoulders, Andrélon en L’Oréal, maar ook van Etos en Kruidvat huismerk heb je antiroosshampoos.

Shampoobar tegen roos

Als je roos hebt dan kan je hoofdhuid heel gevoelig zijn. Bij de een is het gevoeliger dan bij de ander. In dat geval zijn er ook middelen met milde, natuurlijke ingrediënten. Shampoobars tegen roos zijn bijvoorbeeld van deze natuurlijke middelen. Een shampoobar? Yes, daarmee kun je je haren wassen! Ze bevatten dus natuurlijke ingrediënten en veel minder chemicaliën dan de reguliere shampoos. Deze shampoobars pakken ook de droogte van de hoofdhuid aan. Je hebt deze shampoobars met heel veel verschillende geuren. Wil je een warme geur en herinnerd worden aan de Franse natuur? Kies dan voor lavendel. Of als je een frissere geur wilt kun je voor munt gaan en voor als je écht iets anders wilt is er zeewier of rozemarijn. De bars ruiken er ook naar dus is echt een feestje voor onder de douche! Je zult merken dat je hoofdhuid na het wassen met de shampoobar heerlijk zacht is. De shampoobars kun je ook gebruiken als je droog haar hebt, dus ze zijn ook nog multifunctioneel.

Roos voorkomen

Je wil roos liever voorkomen dan bestrijden. Zoals hierboven beschreven is het in ieder geval belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben en voldoende te ontspannen. Het is natuurlijk nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van roos, maar het is van belang om zo min mogelijk haarproducten te gebruiken. Denk aan gel, haarlak, haarmaskers etc. Het is belangrijk dat je de hoofdhuid schoonhoudt, zodat er zich geen oude cellen zich opstapelen.

Zoals je kunt lezen verdwijnt roos meestal vanzelf, maar als je het echt heel vervelend vindt is het ook zeker te bestrijden met een antiroosshampoo of shampoobar tegen roos. Het is dus helemaal aan jou of je er wat tegen wilt doen. Als je er dus wat aan wilt doen, ga dan gauw naar de drogist of bestel een heerlijke shampoobar tegen roos.