Het is een naar idee om iemand te verliezen waar je veel om geeft. Dit is dan ook iets waar je liever niet over na wil denken. Helaas hoort de dood bij het leven. Op zo’n moment staat alles stil en weet je waarschijnlijk niet wat je moet doen. Juist daarom is het belangrijk om geïnformeerd te zijn, zodat je wel weet wat je moet doen in zo’n situatie. In dit artikel lees je hoe je moet handelen wanneer er iemand overlijdt of wanneer je een overleden persoon aantreft. 

Schakel zo snel mogelijk een huisarts in

Wanneer iemand thuis overlijdt, is het de bedoeling dat de huisarts zo snel mogelijk wordt ingelicht. Dit is een belangrijke stap, omdat de huisarts ter plaatse moet komen om vast te stellen of de persoon is overleden aan een natuurlijke dood of niet. De huisarts mag in zo’n geval altijd gebeld worden, ook wanneer het bijvoorbeeld midden in de nacht is. Wanneer de huisarts een verklaring heeft afgegeven, is het erg belangrijk om deze goed te bewaren. Deze heb je later bijvoorbeeld nog nodig voor de belastingaangifte van de overledene.

Denk na over vervolgstappen

Denk na over vervolgstappen

Het verliezen van een naaste is erg zwaar. Daarom is het belangrijk dat je even de tijd neemt om dingen op een rijtje te zetten. Het is helaas wel zo dat de meeste zaken vrij snel geregeld moeten worden. Een uitvaart is hier een goed voorbeeld van. Wanneer iemand is overleden, moet je gaan nadenken over een passend afscheid. Misschien heeft iemand bepaalde wensen doorgegeven of opgeschreven en als dit zo is kan dit de nabestaanden al een goede indruk geven van een geschikte uitvaart. Ook is het goed om te weten of de overledene een begrafenisverzekering heeft of niet. Als dit wel het geval is, raden we je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar. Naast het vergoeden van de uitvaart, zijn ze erin gespecialiseerd om de nabestaanden te voorzien van de beste ondersteuning bij het regelen van de uitvaart.  

Zaken voor na de begrafenis

Wanneer er een naaste overlijdt, veranderen er veel dingen. Het is ten eerste belangrijk dat je zelf de tijd neemt om te rouwen. Dit is voor iedereen een ander proces, probeer dat van jou te omarmen zoals het is. Daarnaast zijn er helaas nog een aantal andere kwesties die geregeld moeten worden na het verliezen van een geliefde. Dit gaat voornamelijk over financiële kwesties zoals: toeslagen, hypotheken, verzekeringen en de erfenis. Als je het moeilijk vindt om dit zelf te regelen kun je de hulp vragen van vrienden of familie.