Ieder seizoen is jurkjes seizoen, maar de zomer natuurlijk in het bijzonder! Heb jij jouw favoriete jurken al tevoorschijn gehaald of kun je nog wel een paar nieuwe gebruiken? Bij het kopen van nieuwe jurkjes is het fijn om te weten wat het beste staat bij jouw figuur. Zo kun je veel sneller een goede match vinden in de (online) winkel. Super handig! In dit artikel helpen we je hier graag bij op weg.

Welk figuurtype heb ik?

Weet jij welk figuur je hebt? Hieronder lees je per figuurtype wat de lichamelijke kenmerken zijn. Het kan voorkomen dat je jezelf herkent in meer dan één figuurtype. Lees in dat geval de tips voor beide types door, probeer de bijbehorende modellen uit en kies een jurkje dat het beste aansluit bij jouw persoonlijke stijl. Het aller belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt! Gebruik de informatie uit dit artikel daarom vooral ter inspiratie en zie het niet als strenge regels waar je niet van mag afwijken.

Welk figuurtype heb ik

Appel – O figuur

Je hebt geen duidelijke taille en een wat ronder figuur. Daartegenover heb je juist slanke benen en vaak relatief smalle heupen. Laat die prachtige benen daarom gerust zien! Kies voor een kort jurkje dat los rond het lichaam valt. Rechte jurken en soepel vallende A lijn jurkjes zijn een mooie optie.

Peer – A figuur

Bij een peerfiguur zijn de schouders smaller dan de heupen. Je hebt waarschijnlijk volle billen en in verhouding wat kleinere borsten. Breng het geheel weer mooi in balans door volume toe te voegen aan de bovenkant. Kies voor een opvallende halslijn, ruches of schoudervullingen. Jurken met veel details rond de heupen (zoals zakken of een lage riem) kun je vaak beter vermijden.

Aardbei – Y figuur

Aardbei – Y figuur

Dit figuurtype wordt ook wel de omgekeerde driehoek genoemd. Het is precies het tegenovergestelde van een A figuur. De schouders zijn namelijk breder dan de heupen en je hebt van nature een atletische bouw. Geef je figuur een vrouwelijke look door te kiezen voor een jurk met wijd uitlopende rok. Denk aan een wijde blousejurk, skater dress of een swing jurk van Topvintage met een volumineus silhouet.

Rechthoek – H figuur

Je hebt een slank en recht figuur waar je veel kanten mee op kunt. Ga voor een speelse maxi jurk, een los vallende blousejurk of creëer meer taille door een wikkeljurk te dragen.

Zandloper – X figuur

Heb jij een zandloperfiguur? Dan heb je een duidelijke taille, vrouwelijke rondingen en zijn jouw schouders en heupen ongeveer even breed. Het is erg mooi om deze smalle taille te benadrukken met een ceintuur of wikkeljurk. Maar jouw figuur komt ook mooi uit in een strakke bodycon dress!