De laatste jaren is Scandinavisch design in onze interieurs erg populair. En dat vinden wij ook niet zo gek. Door het lichte kleurgebruik en de natuurlijke materialen past het namelijk in vrijwel ieder interieur. En wat misschien nog wel het mooiste van alles is: al deze producten zijn super betaalbaar! In dit artikel lichten wij drie Scandinavische merken uit die dit idee weergeven dus lees snel verder.

Oorsprong

Scandinavisch design is ontstaan vanuit schaarsheid aan materialen. Tijdens oorlogen in de 20e eeuw was er een tekort aan materialen waardoor ontwerpers slimme manieren moesten bedenken om toch een mooi kwaliteitsproduct neer te zetten. Dit werden dus minimalistische en strak vormgegeven meubels.

design

Kleuren en materialen

In landen als Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland gaat de zon relatief vroeg onder. Dit is dan ook de reden dat veel Scandinavische interieurs erg licht van kleur zijn. Op deze manier kan het licht namelijk optimaal benut worden. Je ziet dan ook vaak de kleur wit in dit soort interieurs. Dit wordt vaak met verschillende tinten grijs of zwart voor net dat beetje meer contrast gedaan. Daarnaast hechten de mensen in Scandinavië veel waarde aan natuurlijke materialen en dan met name hout. Het liefst willen ze dan ook dat het hout voor design ontwerpen zo onbewerkt mogelijk is. Waarom? Juist om die lichte kleur te behouden en tegelijkertijd de producten een ruwe uitstraling te geven.

Hay

Dit merk is relatief nieuw in meubelland en zag pas in 2003 het licht. Naast stoelen, tafels en kasten introduceerde het merk ook prachtige woonaccessoires als kussens, kapstokken en haken, plaids, lampen en fauteuils. Hay is ongekend populair in de Benelux en niet zonder reden. De ontwerpen zijn bijzonder en tijdloos en ook nog eens goed betaalbaar. Hay werkt regelmatig met bekende ontwerpers samen zoals Hee Welling, Jakob Wagner, Ronan & Erwan Bouroullec, Leif Jørgensen en Scholten & Baijings. Kenmerkend voor Hay zijn innovativiteit, duurzaamheid en technische innovatie.

Ferm Living

Het verhaal van dit geliefde Deense merk begint in 2005. Trine Andersen uit Denemarken is op zoek naar betaalbaar behang met grafische prints maar kan daar niks van vinden. Dus besluit ze om zelf een studio gespecialiseerd in grafisch design op te richten. In februari 2006 brengt Trine haar eerste behang uit en dat is meteen een hit! Ferm Living wordt gekenmerkt door grafische prints en vrolijke kleurencombinaties van onder andere blauwe, gele en natuurlijke tinten. Het merk heeft naast behang, muurstickers, posters en schilderijen ook veel leuke woonaccessoires en natuurlijk verschillende meubels.

meubels

Muuto

Dit Deense merk is in 2006 opgericht door vrienden Peter Bonnén en Kristian Byrge en betekent ‘nieuw perspectief’. Dat is dan ook precies waar Muuto voor staat: met een frisse blik nieuw Scandinavisch design brengen. Het merk heeft een breed assortiment bestaande uit designmeubelen, verlichting en accessoires. Het merk zet zich echt op de kaart als het gaat om designmeubelen en timmert echt hard aan de weg. Dankzij het eenvoudige en simpele design past Muuto in ieder interieur!