De eeuwige vraag: maakt geld gelukkig? Als we het spreekwoord mogen geloven, dan maakt geld de mens niet gelukkig. Dan worden we enkel gelukkig van een goede gezondheid, vriendschap, liefde enzovoort. Maar anderzijds horen we ook van mensen die geld tekort komen dat ze ook niet gelukkig zijn, ook al hebben ze al deze dingen dan wel. Wat is nu eigenlijk de echte waarheid hierachter?

Maakt geld gelukkig

Wetenschappelijk onderzoek: maakt geld gelukkig?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat geld niet gelukkig maakt. Meer geld zou nauwelijks meer geluk opleveren op de lange termijn. Dit betekent dus dat we eigenlijk gewoon genoeg geld moeten hebben om te voldoen aan onze basisnoden, de rest maakt ons niet gelukkiger. De echte geluks bronnen zouden van binnenuit komen volgens onderzoek. Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk en waarschijnlijke een beetje cliché, maar er zit een kern van waarheid in.

In het geval dat geld echt nodig is om in basisbehoeften te voorzien zal geld zeker gelukkig maken. Zodra de consument, vaak onwetend, iets koopt dat onnodig is zal hij alleen geluk op korte termijn realiseren. Het korte termijn geluk wordt verward met geluk. De mens is van aard gretig en wil altijd meer en betere spullen. Maar als het nooit goed genoeg is, komt er geen einde aan het najagen van korte termijn geluk.

Is het verstandig om geld te lenen voor een verbouwing?

Nu we weten dat geld ons eigenlijk niet gelukkig maakt, is het dan verstandig om geld te lenen voor een verbouwing? Dit is volledig afhankelijk van de situatie.

Onderdak is één van de basis benodigdheden voor de mens. Dient je verbouwing hiervoor en wil je hiervoor geld lenen? Dan zal dit je hoogstwaarschijnlijk gelukkig(er) maken.

Is je huis daarentegen je huis eigenlijk perfect in orde, maar wil je enkel dat het er er beter uitziet, meer naar de hedendaagse normen? Dan zal dit je ook gelukkig kunnen maken, maar dit zal je dan hoogstwaarschijnlijk gelukkig maken voor een korte duur. Dit heeft te maken met het feit dat dit eigenlijk niet echt nodig is. Of het dan de moeite loont om hiervoor te lenen of niet, dat bepaal je helemaal zelf. Hoeveel heb je er voor over om te lenen? Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een zeer milde lening waardoor je niet te veel geld uitgeeft aan je potentiële geluk, wat ook kan helpen om gelukkiger te zijn.

Gelukkig door een verbouwing?

Stel; je huis is er slecht aan toe en om normaal te kunnen wonen is een verbouwing broodnodig. In deze situatie is een persoonlijke lening wellicht een perfecte uitkomst. In dit geval kan geld lenen je dus inderdaad gelukkiger maken.