Zul je net zien. Je eerste werkdag als ZZP’er op locatie bij een opdrachtgever. Je krijgt een spiksplinternieuwe laptop tot je beschikking en je bureau staat op een topplek bij een raam. Kopje koffie erbij, tot zover alles helemaal goed en je gaat vlijtig van start! Met dat kopje koffie loop je naar de andere kant van de ruimte om meteen een printje met je eerste schets uit het apparaat te halen. Je struikelt (lag die kabel daarnet ook al?) en je kopje koffie valt precies op het kopieerapparaat. Dat kopje is het probleem natuurlijk niet, de inhoud ervan wel want jouw printje komt er voorlopig niet meer uit.

Je dacht alles afgetikt te hebben toen je besloot als zelfstandige aan de slag te gaan. Alleen blijkt nu dat je niet goed over een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers hebt nagedacht. En juist voor deze situaties waarin je, wellicht een beetje knullig, de printer van een opdrachtgever gerepareerd moet worden is een dergelijke verzekering een fijne zekerheid om achter de hand te hebben.

Wat kan er nog meer misgaan?

De beslissing om voor jezelf te beginnen is voor de meeste mensen geen kleine. Sterker nog, soms is het een uit nood geboren keuze, omdat iemand geen andere baan kan vinden. In alle gevallen is het echter zaak om goed na te gaan wat je allemaal moet regelen. Allereerst begin je natuurlijk bij het begin; wordt het ZZP, een BV of freelance? Ga je iets verkopen, een dienst verlenen of klussen buitenshuis? Misschien werk je vanuit huis, voornamelijk online of heb je een externe werklocatie. Of wellicht werk je vaak bij opdrachtgevers.

Zijn je zakelijke spullen op een particuliere verzekering verzekerd? Of moet je hiervoor een zakelijke inventarisverzekering afsluiten? En is in jouw geval een bedrijfs of -juist een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig (of zelfs verplicht?). Ook je ziektekosten, auto, rechtsbijstand en eventuele voorraden; voor alles is er een verzekering en het is raadzaam alles heel goed uit te zoeken. Want als zelfstandige sta je er natuurlijk uiteindelijk ook alleen voor. Een extra zekerheid in de vorm van de juiste verzekering helpt je mocht er onverhoopt iets misgaan.

Een verzekering draagt bij aan een stukje vrijheid

Een verzekering draagt bij aan een stukje vrijheid

Maar voordat al het gedoe en geregel je al bij voorbaat stress en spanning bezorgt wees gerust: je kunt inmiddels vrijwel alles op één plek regelen. In ieder geval is alle informatie makkelijk op te zoeken. Wellicht is de voordeligste aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers voor jou voordeliger bij de ene aanbieder en die voor een freelance ontwerper weer elders. Ook zijn er vele platforms waar velen zich op bevinden die jou zijn voorgegaan als zelfstandigen. Hier kom je er ook achter dat jij niet de enige bent die onzeker en zelfs een beetje gespannen is aan de start van je avontuur. Want dat is het natuurlijk ook!

Het zelfstandig ondernemerschap biedt je uiteindelijk meer vrijheid om te doen waar jij het best in bent en daarom ook waarschijnlijk wat jij het leukst vindt. Als je dan van tevoren zorgt dat je alle verzekeringen geregeld hebt is een keer een kabel over het hoofd zien, ziek worden of je laptop kwijtraken prima te overzien.