Heb je in 2019 een prachtige reis gemaakt, maar nog steeds niets met alle foto’s gedaan? Of ben je vrij recent nog een weekendje weg geweest en wil je deze mooie herinneringen tastbaar maken? Dan is het de hoogste tijd om een fotoboek te maken. Je pakt er veel sneller een mooi boek bij dan dat je een paar honderd foto’s gaat bekijken op een beeldscherm. Daarnaast komt het vakantiegevoel toch nét wat beter over als je de herinneringen kunt vasthouden. In dit artikel geven we daarom een aantal handige tips om zelf een ouderwets fotoalbum of een digitaal fotoboek te maken. Alvast veel succes en plezier!

Digitaal fotoboek of foto’s plakken?

De eerste vraag is natuurlijk: ga je digitaal een fotoboek maken of laat je de foto’s los afdrukken en plak je ze zelf in een ‘ouderwets’ fotoalbum? De keuze is helemaal aan jou! Een album met geplakte foto’s is heel persoonlijk, maar kost vaak een hoop tijd om te maken. Daarom kiezen steeds meer mensen voor de digitale optie. Je stelt het fotoboek via de computer of tablet samen en laat het als compact boek afdrukken. Het is snel, gemakkelijk en ook nog eens super mooi. Tip: Kijk eens op de website van Albelli. Hier kun je zowel een fotoboek maken als losse foto’s laten afdrukken door middel van gebruiksvriendelijke programma’s.

Wissel af met de indelingen

Zet de foto’s in het boek op chronologische volgorde voor het beste overzicht. Bepaal daarna hoeveel foto’s je van een specifiek moment in het boek wil verwerken. Wil je twee grote afbeeldingen op een pagina of juist een verzamelpagina met acht kleine foto’s? Pas de indeling hierop aan – en dus niet andersom. Voor een speels effect is het leuk om af te wisselen met de posities van de foto’s. Niet iedere pagina hoeft dezelfde indeling te hebben.

Voeg teksten toe

Teksten zijn natuurlijk niet noodzakelijk voor een mooi fotoboek. Toch is het vaak handig om in ieder geval de plaatsnaam of een kleine omschrijving toe te voegen. Een paar jaar later weet je al deze details waarschijnlijk niet meer uit je hoofd. 😉

Gebruik de mooiste foto als cover

Gebruik de allermooiste foto van jouw reis of uitje voor de cover van het boek. Zorg ervoor dat het scherp en van hoge kwaliteit is. Kun je niet kiezen? Dan kun je ook een leuke collage maken voor op de voorkant.

Neem de tijd en wees creatief

Neem de tijd en wees creatief

Tot slot willen we meegeven dat je vooral de tijd moet nemen om een fotoboek te maken. Als je haastig werkt, kun je snel mooie foto’s over het hoofd zien of foutjes maken in de volgorde. Geniet van het proces, laat je creativiteit helemaal gaan en dompel jezelf weer onder in dat vakantiegevoel!