Beter je best doen op school: grote kans dat dit een van je goede voornemens voor 2019 was. Het is nu al bijna half januari en wellicht is er nog weinig terecht van gekomen. Dit heeft vooral te maken met motivatie. Vind jij het lastig om je aandacht bij je studeerwerk te houden? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij langer gemotiveerd blijft. Lees hieronder verder!

Maak een planning

Waarschijnlijk is jouw laatste tentamenweek alweer een tijdje geleden en is het even pittig om jezelf weer tot het leren aan te zetten. En zeker bij het zien van die grote stapel huiswerk verstoppen we ons het liefst in bed. Zorg er dus juist voor dat je niet op dit punt komt en maak al vroegtijdig een planning. Hierdoor heb jij een beter overzicht van wat je allemaal nog moet leren en dit werkt een stuk minder stressvol ?.

Maak tijd voor ontspanning

Uren achter elkaar blokken vraagt de nodige concentratie en het is dan ook niet gek dat je na een tijd vermoeid raakt. Las om de zoveel tijd een pauze in en leg dan ook even helemaal je boeken aan de kant. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na iedere twee uur een aflevering mag kijken van je favoriete Netflix serie. Hierdoor blijf jij beter met je gedachtes bij je schoolwerk en onthoud je ook meer informatie. Wat vaak ook niet werkt is om van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te leren. Op een gegeven moment is de concentratie op en moet jij weer opladen. Zet bijvoorbeeld in je planning dat je van 10:00 uur tot 18:00 uur gaat leren, met de nodige pauzes, en dat je s ’avonds iets leuks gaat doen met vriendinnen.

Leg je telefoon aan de kant

Je telefoon is een van de grootste stoorfactoren als we aan het studeren zijn. Hoe herkenbaar is het dat je net aandachtig een tekst aan het lezen bent en je weer wordt afgeleid door binnenkomende appjes? Je kan ervoor kiezen om je telefoon op stil te zetten alleen is de verleiding nog steeds erg groot om telkens te kijken of je nieuwe meldingen hebt. Leg bijvoorbeeld je telefoon aan de andere kant van de kamer of breng hem juist naar boven als jij beneden aan het leren bent. Jouw volledige aandacht is nu bij je leerboeken.

Beloon jezelf

Zoveel inspanning en moeite mag best beloond worden. Spreek met jezelf af dat je na je tentamenweek een shopsessie mag inlassen. Dit zorgt ervoor dat jij een doel voor ogen hebt en beter gemotiveerd blijft.

Studeer samen met iemand

Vind jij het lastig om sommige stof alleen te verwerken? Vraag je ouders of vriendinnen om hulp. Wellicht dat zij de nodige kennis hebben over dit vak en jou een stuk beter op weg kunnen helpen. Het is ook een idee om met een klasgenoot samen te leren. En de gouden tip is dat jij vertrouwen in jezelf hebt!