Soms komt het voor dat je een fles wijn openmaakt maar die niet helemaal leeg krijgt op één avond. Dus besluit je om ‘m te bewaren en op een later moment leeg te drinken. Maar er zijn zoveel verschillende soorten wijnen dat jij niet precies weet hoe lang de houdbaarheid van wijn is. Gelukkig voor jou hebben wij dat uitgezocht en geven wij jou alle antwoorden!

Zoals je misschien wel weet, hebben sommige wijnen een aantal jaar nodig voordat ze echt lekker zijn om te drinken. Maar aan de andere kant is dit ook weer niet bij alle wijnen het geval. Ook gelden er overal weer verschillende ‘regels’ als het op wijn aan komt, zo mag je de ene bijvoorbeeld wel in de koelkast bewaren en een andere juist weer niet.

rode wijn

Twee groepen

Wijn kun je in twee groepen indelen, namelijk bewaarwijnen en jong te drinken wijnen. Wij leggen je het verschil hieronder uit.

Bewaarwijn

Dit is speciaal gemaakte wijn wat na rijping beter moet gaan smaken. Dit soort wijnen zijn niet geschikt om jong te drinken en heeft na het bottelen een sterke smaakintensiteit. Als deze wijn goed gemaakt is, zal het over het algemeen smaakvoller zijn dan jong te drinken wijn.

Jong te drinken wijn

Deze wijnen zijn speciaal gemaakt om direct of kort na het bottelen gedronken te worden. Jong te drinken wijn is niet geschikt voor rijpen en zal dan na verloop van tijd ook achteruit gaan in smaak. Het grootste gedeelte van wijnen die gemaakt worden zijn gemaakt om jong te drinken.

rode wijn bewaren

Oxidatie

Wijn kun je niet zo heel lang meer bewaren als je het eenmaal hebt geopend. Na het openen van fles, komt de wijn namelijk in contact met zuurstof waardoor het gaat oxideren. Hierdoor krijgt de wijn een azijnachtige geur en smaak. Hoe meer er uit de fles is, hoe sneller dat proces gaat.

Zet daarom altijd een geopende fles wijn terug in de koelkast, welke soort het ook is. De wijn koelt dan namelijk af waardoor het oxidatieproces vertraagd wordt en de wijn dus minder snel ‘bederft’.

Rode wijn bewaren

De regel is officieel dat je een geopende fles wijn maximaal twee tot drie dagen kan bewaren, maar dit verschilt nog weer tussen witte, rode en rosé wijn.

Heb je een geopende fles rode wijn? Dan kun je deze het beste binnen twee dagen drinken. Is het een wijn met veel tannine of komt ie uit een goed jaar? Dan kan je ‘m zelfs na drie dagen nog wel drinken!

Witte wijn en rosé wijn kun je iets langer in de koelkast laten staan. Het maximale bij deze wijnen is toch echt wel vier dagen na openen.