Met het drinken van een smoothie krijg je op een gemakkelijke en snelle manier veel voedingsstoffen en vitamines binnen. Een smoothie maak je met een blender, sapcentrifuge of een slowjuicer. Deze verschillende apparaten hebben elk hun eigen voordelen. Zo kun je met een blender ook ijs crushen om bijvoorbeeld een heerlijk verkoelende slush puppy te maken tijdens warm weer. Met een sapcentrifuge hoef je niet al het fruit te schillen en door een slowjuicer te gebruiken blijven de vitamines en mineralen behouden doordat de ingrediënten langzaam en koud geperst worden. Jouw perfecte smoothie start met het kiezen van het juiste apparaat.

Waaruit bestaat de perfecte smoothie?

Met melk, yoghurt, room, fruitsap en water als basis kun je eindeloos variëren met verschillende fruitsoorten en groentes. Om wat meer zoetigheid te krijgen gebruik je suiker of liever honing. Je kunt hiervoor ook ahornsiroop of gembersiroop, wat een pittige smaak geeft, gebruiken. Belangrijk is om eerst de vloeistoffen in de blender te schenken en daarna pas de stukjes fruit. De kans is groot dat de blender anders blokkeert door de fruitstukjes. Grote fruitstukken kun je beter fijnsnijden zodat de smoothie een smeuïg geheel wordt.

bessen

Mocht je bepaalde fruitsoorten te duur vinden zoals bijvoorbeeld verse frambozen of blauwe bessen dan vind je deze ook altijd in het vriesvak voor vaak een lagere prijs.

Door fruit en groenten in de aanbieding groot in te slaan en hiervan meerdere smoothies te maken bespaar je ook op de kosten. Als je deze porties invriest heb je op deze manier voor de hele week de smoothies al op voorraad. Als je van plan bent om een groente smoothie te maken dan is het belangrijk om de groentes goed te wassen. Je wilt natuurlijk geen bacteriën in je smoothie hebben.

Extra ingrediënten

Naast de basis ingrediënten kun je ook extra toevoegingen aan je smoothie aanbrengen. Als je veel sport kun je een schepje eiwitpoeder toevoegen wat goed is voor het spierherstel. Je kunt proteïne shakes bij sportscholen, drogisterijen en online kopen. Voor een goede stoelgang voeg je lijnzaadolie toe. Met havermout krijg je een dikkere structuur en weet je zeker dat je voldoende vezels binnenkrijgt. In plaats van magere melk als basis ingrediënt kun je dit ook vervangen door sojamelk. Ook bepaalde superfoods zoals chia-zaden en goji-bessen kun je toevoegen aan jouw smoothie. Niet alleen erg smaakvol maar ook boordenvol antioxidanten.

Breng het leuk

Smoothies zijn niet alleen voedzaam voor jezelf maar ook voor je gasten. Op een warme dag is een smoothie met gecrusht ijs een verfrissend alternatief voor een ijsje. Je kunt ook het basis ingrediënt magere yoghurt vervangen door wat roomijs. Door de smoothies te serveren op een originele manier, zoals bijvoorbeeld in grote potjes met rietjes of met een aantal stukjes fruit, smaakt het niet alleen lekker maar ziet het er ook nog eens leuk uit. Ook een scheutje alcohol door de smoothie met gecrusht ijs mag best. En het schoonmaken van de blender? Warm water, afwasmiddel en de blender aanzetten, en het is al schoon!