De zomer is inmiddels begonnen en dat betekent dat het hoog tijd is om te kijken naar of alles in en rondom je huis zomerklaar is. Je woning zomerklaar maken of je tuin zomerklaar maken zorgt er namelijk voor dat jij de warme zomermaanden goed doorkomt. Is jouw tuin nog niet klaar voor de zomer? Dan is het slim om hier snel mee aan de slag te gaan, zodat je straks heerlijk van het zonnetje kunt genieten in een mooie tuin. Maar hoe maak je jouw tuin zomerklaar? Wij geven wat tips!

Voordat je we handige tips geven, is het eerst goed om te weten wanneer de beste tijd is om je tuin klaar te maken voor de zomer. Want wanneer moet je de tuin zomerklaar maken? Als we het hebben over het zomerklaar maken van de tuin, kun je in het voorjaar zeker al beginnen. Het kan natuurlijk ook last-minute, maar in het voorjaar heb je hier vast genoeg tijd voor. Door het in het voorjaar al te doen, zorg je ervoor dat je wanneer het mooi weer wordt meteen al goed van je zomerse tuin kunt genieten. Moet jij jouw tuin nog klaarmaken voor de aankomende zomer? Hieronder sommen wij wat handige tips voor je op.

Het gazon nieuw leven geven

Heb je een gazon? Als je jouw tuin zomerklaar wilt maken, is het goed om hier aandacht aan te besteden. Het is namelijk goed om het gazon een nieuw leven te geven. Dit kun je doen door het gazon vrij te maken van bladeren en andere tuinresten, door de grond te bemesten en door het gras te maaien. Als jouw gazon kale plekken bevat, kan het goed zijn om deze op te vullen met nieuwe zaadjes. Zo komt jouw gazon er in de zomermaanden mooi groen bij te liggen!

Maak de tegels schoon

Als je tegels in de tuin hebt, is het belangrijk om hier ook voldoende aandacht aan te besteden. Als je al een tijdje niets hebt gedaan aan de tegels, kan het zo zijn dat deze er niet schoon meer uitzien. Om jouw terras met tegels zomerklaar te maken, is het daarom goed om de tegels schoon te maken. Wat hierbij ideaal is, is om gebruik te maken van een hogedrukreiniger. 

Haal de tuinmeubelen naar buiten

Beschik je over tuinmeubelen, maar heb je die de afgelopen tijd ergens opgeborgen? Nu het weer warmer wordt buiten, is het weer handig om deze naar buiten te halen. Met behulp van tuinmeubelen maak je het voor jezelf een stuk comfortabeler. Relaxen in een loungeset of buiten dineren aan een tuintafel: het is allemaal mogelijk. Zorg er wel voor dat je de tuinmeubelen nog even goed schoonmaakt, zodat ze er weer mooi uitzien. Naast het feit dat tuinmeubilair functioneel is, draagt het ook bij aan de sfeer in je tuin. Goed om ze bij mooi weer in de tuin te hebben staan dus!

Snoeien

Heb je struiken, bomen of heggen in je tuin? Dan is ook snoeien iets waar je over na kunt denken. Je kunt hier in het voorjaar al mee beginnen, maar ook als de zomer nadert kun je hier nog mee aan de slag. Door te snoeien zorg je ervoor dat de beplanting in je tuin er weer netjes uit komt te zien, waardoor jouw tuin er mooier bij komt te liggen.

Onkruid verwijderen

Al een tijdje geen onkruid meer in de tuin verwijderd? Dan is dit ook een klusje dat je op kunt pakken als je in de tuin optimaal van je mooie tuin wilt genieten. Veel onkruid staat niet netjes en het kan daarom goed zijn om dit regelmatig weg te halen. Een goede tip hierbij is om ook de wortel te verwijderen wanneer je het onkruid weghaalt, omdat het dan langer duurt voordat het weer terugkomt.

Je tuin gezellig maken

Met bovenstaande klusjes ben je al goed op weg met het zomerklaar maken van je tuin. Echter kan het natuurlijk ook geen kwaad om wat te doen aan de gezelligheid van je tuin. Als de zomer aanbreekt is het tenslotte wel zo leuk als jouw tuin gezelligheid uitstraalt. Als je jouw tuin momenteel nog niet zo sfeervol vindt, is het dus hoog tijd om hier iets aan te doen. 

Het gezellig maken van je tuin is op meerdere manieren mogelijk. Ten eerste kun je ervoor kiezen om nieuwe planten en bloemen te plaatsen, want groen draagt bij aan meer sfeer. Als je wilt beplanten kun je hier in het voorjaar al mee beginnen. Naast nieuwe planten en bloemen kun je jouw tuin ook meer sfeer geven door tuindecoratie toe te voegen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld tuinkabouters, tuinschilderijen, vogelhuisjes en sculpturen. Ook verlichting is nog een goede manier om je tuin op te fleuren. Met behulp van verlichting zorg je er namelijk voor dat het ook heerlijk toeven is in de tuin tijdens de lange zomeravonden. Naast basis tuinverlichting is ook sfeerverlichting een aanrader.

Nog niet helemaal tevreden met hoe jouw tuin er momenteel bij ligt? Dan kunnen deze tips hierboven jou op weg helpen met het zomerklaar maken van je tuin. Door je tuin helemaal ready te maken voor de zomer, zorg je ervoor dat het een plek wordt waar je tijdens de warme zomerdagen veel tijd kunt spenderen.