We mogen steeds meer mensen thuis ontvangen en gezellig met elkaar borrelen. Hoe leuk is het dan om een wijnproeverij thuis te organiseren voor vrienden en/of familie? Wat je daar allemaal voor nodig hebt en waar je aan moet denken, leggen we graag even uit.

De wijnen

Bij een wijnproeverij draait het uiteraard om de wijnen. Bedenk dus ook van te voren goed wat je wil. Wil je mensen wijnen laten proeven uit een bepaald land? Bijvoorbeeld je favoriete vakantieland. Of wil je wijnen uit verschillende landen? In wijnwinkels en wijn webshops staan wijnen ook vaak gerangschikt op landen, dus het is dan makkelijk om te kijken welk land wat te bieden heeft. In de winkel kun je de verkoper om advies vragen, maar online kun je heel goed zelf al wat keuzes maken. Zo helpen de proefnotities die er vaak bij staan om een mooie selectie te maken. Vaak kun je online ook al wat meer informatie over de wijnen, het gebied of het wijnhuis vinden. Zo heb je gelijk wat meer achtergrondinformatie paraat om bij de wijnen te kunnen vertellen.

De volgorde

De volgorde

Niet alleen de wijnen zijn belangrijk, maar ook de volgorde van de wijnen. Je kunt niet zo maar van alles door elkaar gaan proeven. Er is dan een grote kans dat de ene wijn zo over de ander heen walst. Je begint met de lichtste wijn en eindigt bij de zwaarste wijn. Vaak betekent dat, dat je met witte wijn begint en met rood eindigt. Zit er een rosé tussen, dan kan het zijn dat die vooraan gezet kan worden. Vaak zijn Provence rosé wijnen erg licht van kleur en smaak en passen die prima vooraan. Een donker gekleurde rosé is vaak voller van smaak en mag een paar plekjes opschuiven. Aromatische, volle wijnen met houtrijping komen na frisse witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc. Bij rode wijn geldt dat lichte fruitige wijnen, voor robuuste tanninerijke wijnen gaan.

De hapjes

Het is altijd lekker om wat hapjes op tafel te zetten, alleen is dat bij een wijnproeverij niet altijd even handig. Alles wat je eet kan invloed hebben op de smaak van de wijn. Wil je serieus wijnproeven, leg dan alleen naturel toastjes klaar of wit stokbrood om de smaak na elke wijn een beetje te neutraliseren. Wil je wel echt hapjes serveren, kijk dan bij elke wijn wat erbij past. Een wijn en spijs suggestie staat vaak ook al beschreven in de proefnotitie bij een wijn.