Langer leven met behulp van aminozuren, is het mogelijk? Amerikaanse onderzoekers dienden proefdieren extra taurine (een aminozuur) toe en het bleek dat deze dieren tien procent langer leefden dan hun soortgenootjes. Wat kan dit voor de levensverwachting voor mensen betekenen? Leven wij binnenkort ook tien procent langer?

De onderzoeksresultaten

Het onderzoek werd uitgevoerd met muizen en apen. Sommige proefdieren kregen iedere dag het aminozuur taurine toegediend. Het resultaat? Deze dieren kregen sterkere spieren en botten. Bovendien kregen ze meer energie. De muizen die iedere dag een dosis taurine kregen, leefden twee maanden langer dan muizen die niets kregen toegediend.

Dat de dieren die taurine kregen wat langer leefden, was een mooie bonus. Verouderingsexpert Gerald de Haan laat echter weten dat hiermee nog niet is aangetoond dat mensen daadwerkelijk langer kunnen leven met behulp van dit aminozuur. Doordat taurine in bepaalde voedingsstoffen zit en daarnaast een lichaamseigen stof is, is dit volgens hem ook moeilijk aantoonbaar.

Wat zijn aminozuren?

Taurine is een belangrijk aminozuur, maar wat zijn aminozuren eigenlijk? Aminozuren zijn noodzakelijk voor de vorming van eiwitten. Eiwitten op hun beurt zijn onmisbaar voor het bouwen en onderhouden van spieren en botten. Er bestaan veel verschillende aminozuren. Sommige zijn essentieel en andere niet. Bekende aminozuren zijn leucine, valine en isoleucine. Ze vallen onder de BCAA’s. BCAA staat voor Branced Cain Amino Acids en het supplement is populair onder sporters. Zo zou het spierpijn verminderen en helpen bij het herstel van spieren. BCAA is zelfs een van de meest populaire supplementen onder competitieve bodybuilders.

Een ander bekend aminozuur is taurine. Het zit in ons voedsel en wordt toegevoegd aan supplementen en verschillende cosmeticaproducten. Taurine is een sulfonzuur dat in het lichaam van zoogdieren voorkomt. Het is noodzakelijk voor de ontwikkeling van spieren en de functie van ons centraal zenuwstelsel. “Taurine is een aminozuur dat het lichaam zelf aanmaakt”, laat de Haan weten. “Naarmate we ouder worden, neemt het stofje langzaam af.” Nu is de vraag: kunnen we langer en gezonder leven, wanneer we taurinesupplementen nemen? Helaas is op die vraag nog geen antwoord gevonden.

Taurine

Wel of geen taurinesupplementen nemen?

Taurine zit in het menselijk lichaam, maar naarmate we ouder worden, neemt deze lichaamseigen stof af. Betekent dit dat we taurinesupplementen moeten nemen als we van de voordelen van dit aminozuur willen genieten? Niet per se. Taurine zit namelijk ook in gevogelte, vlees, vis en schelp- en schaaldieren. Wanneer men volgens de Schijf van Vijf eet, zal er niet snel een taurinetekort optreden.

Taurine in crèmes

Taurine zit in verschillende levensmiddelen, maar het wordt ook aan sommige crèmes toegevoegd. Anne Berthe Halk, dermatoloog van Bergman Clinics laat weten dat onderzoek erop wijst dat taurine de huid kan binnendringen via een crème. Taurine helpt bij het functioneren en onderhouden van verschillende weefsels, waaronder de huid. Taurine zou dus een verjongend effect op de huid kunnen hebben. Halk laat echter weten dat dit laatste nog niet is aangetoond. “Het allerbelangrijkst voor een gezonde huid is preventie: gezond leven en zonnebrandcrème smeren”, aldus Halk. Daarnaast mogen we volgens de dermatoloog geen wonderen verwachten van verjongende huidcrèmes.

Langer leven met taurine?

Of mensen daadwerkelijk langer leven wanneer ze meer taurine tot zich nemen, is nog maar de vraag. Wel blijkt uit de Amerikaanse studie dat taurine een positieve invloed heeft op onze botten, spieren en ander weefsel. Misschien leven we met taurine niet langer, maar wel gezonder. En een gezond leven, wie wil dat nu niet?