Als oudere heb je wellicht soms last van tegenstrijdige gevoelens: aan de ene kant wil je jezelf graag zelfstandig kunnen redden, maar tegelijkertijd kun je er soms niet omheen om hulp van een ander te vragen. Het kan dan ook lastig zijn om te accepteren dat je soms wat ondersteuning nodig hebt omdat je nu eenmaal geen twintig meer bent. Het is immers niet niets om je zelfstandigheid zomaar op te geven! Gelukkig hoeft die hulp niet altijd van iemand anders te komen. Er zijn allerlei middelen beschikbaar die het leven voor mensen op leeftijd een stuk gemakkelijker kunnen maken.
Ontdek in dit artikel hoe je het juiste evenwicht vindt tussen onafhankelijk blijven en hulp inschakelen.

Wat kun je nog zelf?

Maak ten eerste regelmatig de balans op. Bepaal welke taken je zelf nog kunt uitvoeren, en wat je beter aan een familielid of aan zorgverleners kunt overlaten. Probeer je hier ook aan te houden, zodat je niet over je eigen grenzen gaat. Misschien kun je lichte huishoudelijke werkzaamheden nog prima zelf, maar is het prettig als er een wekelijkse huishoudelijke hulp langskomt voor de intensievere schoonmaaktaken. Ook kun je natuurlijk bepaalde klusjes gezamenlijk uitvoeren. Vind je het leuk om te tuinieren maar gaat dat wat moeizamer dan vroeger? Vraag dan eens om hulp bijvoorbeeld van de kleinkinderen, en doe het samen! Vele handen maken licht werk.

Zelfredzaamheid in huis

Jezelf kunnen redden geeft een zelfstandig en onafhankelijk gevoel. Dat gevoel van eigenwaarde is juist als je op leeftijd bent heel belangrijk, omdat je dan ervaart dat je iets toevoegt en zelf de regie houdt. Om dit te kunnen realiseren hoef je niet alles volledig uit jezelf te halen. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor ouderen die hierbij kunnen helpen.

Welke hulpmiddelen dat zijn, is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw zorgbehoefte. Voor de één kan de aanschaf van een rollator of een scootmobiel een ideale oplossing zijn om probleemloos op pad te kunnen gaan. Voor de ander is traplopen een dagelijkse lastige opgave en kan een traplift een goede uitkomst bieden om individueel thuis te blijven wonen. Daarbij is het verstandig om maatregelen te treffen om valpartijen te voorkomen. Bijvoorbeeld door een antislipvloer in de badkamer te plaatsen.

*Lijkt een traplift je een goed idee voor in jouw huis? Kijk dan eens op https://handicare-trapliften.nl/trapliften/ welke traplift het beste bij jouw woning en wensen past.

Zelfredzaamheid in huis

Hulp inschakelen

Ook al denk je soms dat je alles nog prima zelf kunt, durf toch op tijd aan de bel te trekken als je last krijgt van zorgwekkende klachten. Ook hulp inschakelen van naasten is iets waar je niet over hoeft te twijfelen. Vaak zijn mensen alleen maar dankbaar dat ze iets voor je kunnen betekenen!