Zonder erbij na te denken sprayen we elke dag onze favoriete parfumgeur op. Maar wat spray je nou eigenlijk op je lichaam? En zijn er nog do’s and dont’s? We zochten het voor je uit!

1. Niet wrijven!

Je ziet het mensen vaak doen: met de polsen over elkaar wrijven na het opspuiten van de parfum. Toch kun je dit maar beter niet doen, omdat je de geur dan ‘kapot maakt’. Gevolg: de geur gaat anders ruiken dan die hoort te zijn. Dus voortaan gewoon sprayen en laten opdrogen!

2. Heel veel ingrediënten

Parfums bestaan meestal uit heel veel ingrediënten. Zo bestaan de meeste parfums zelfs uit meer dan 30 (!) ingrediënten! Zou je niet zeggen van zo’n relatief klein flesje hè?

3. Bij iedereen anders

Parfum ruikt bij iedereen anders. Dus mocht je de parfum van je zus of vriendin zo ontzettend lekker vinden, wees dan niet verbaasd als je ‘m opeens niet meer zo lekker vindt wanneer je ‘m bij jezelf opspuit. Dit komt omdat elke huid een eigen textuur heeft waardoor de geur anders uitpakt.

Lees ook: dit is de beste deodorant tegen zweten

4. Liever niet op papier

In de meeste parfumeriezaken kun je parfums testen door ze op papieren strookjes te sprayen. Maar eigenlijk heb je hier niks aan. Want de geur kan dus zomaar heel anders ruiken op je huid dan op papier.

5. N°5 op nummer 1

N°5 op nummer 1

Chanel N°5 is het allerbest verkochte parfum ooit, over de hele wereld. Grote kans dat ‘ie ook bij jou of iemand die je kent in de kast staat.

6. Vreemde parfumgeuren

Parfums hebben vaak frisse, bloemige, zoete of kruidige geuren. Maar er zijn ook best wat parfumgeuren op de markt verschenen die net even anders roken. Wat dacht je van een parfum die naar sigarettenrook ruikt? In de jaren ’20 was het namelijk superhip om naar sigaretten te ruiken.

Ook heeft fastfoodketen Burger King een aantal jaren geleden een parfum op de markt gebracht die naar vlees ruikt. Gets!

7. Rozen en Jasmijn

Parfums ruiken vaak bloemig, maar van alle soorten bloemen die er zijn wordt de roos en jasmijn het meest gebruikt voor de samenstelling van parfums.

8. Bodylotion + parfum = match made in heaven

Het verschilt nogal per parfum hoe lang je ‘m blijft ruiken, maar wil je er extra lang van genieten? Dan kun je het beste eerst wat bodylotion smeren op de plek waar je je parfum spuit. Hierdoor blijft ie namelijk langer z’n lekkere geur afgeven!

9. Parfumstreek

Grote kans dat een van jouw favoriete parfums uit Grasse komt, een plaats in Zuid-Frankrijk. Waarom? Omdat maar liefst 70% van alle parfums ter wereld daar worden gemaakt!

10. Parfum maakt gelukkig

Nee, dit is geen verkooppraatje, het is écht wetenschappelijk bewezen dat parfum gelukkig maakt. Er bestaat namelijk een verband tussen wat we ruiken en hoe we ons voelen. Kortom: van lekkere parfum word je dus gelukkig!

Met andere woorden: het perfecte excuus om jezelf (of iemand anders) te trakteren op een nieuwe parfum! Kijk bijvoorbeeld bij Parfumdreams voor een groot aanbod van de heerlijkste geuren!