Je kruipt gezellig naast je partner in bed, hij voelt als een kachel, terwijl jezelf nog steeds aanvoelt als een ijsblokje? Gek hé. Waarom hebben vrouwen het altijd zo veel kouder in bed? Laten we eens dieper graven in dit mysterie.

Vrouwen zijn geen natuurlijke kachels

Het begint allemaal met onze lichaamsbouw. Vrouwen hebben over het algemeen minder spiermassa en een hoger percentage lichaamsvet dan mannen. En raad eens? Spieren produceren warmte, terwijl vet isoleert. Dus terwijl onze mannen hun spiermassa gebruiken als natuurlijke kachels, zitten wij daar met onze isolerende vetlaagjes die niet echt helpen om ons warm te houden.

Hormonen spelen een grote rol

Maar wacht, er is meer! Laten we het hebben over hormonen en thermoregulatie. Vrouwen hebben de eer om te dealen met fluctuaties in hormonen als gevolg van onze menstruatiecyclus. En ja hoor, die hormonen kunnen ook invloed hebben op onze lichaamstemperatuur. Tijdens bepaalde fases van de cyclus kunnen we ons kouder voelen dan normaal, dankzij schommelingen in oestrogeen- en progesteronspiegels.

En laten we het niet vergeten: vrouwen hebben van nature een lagere lichaamstemperatuur dan mannen. Dus zelfs als alles in orde lijkt met onze hormonen en spiermassa, kunnen we nog steeds een beetje koud aanvoelen in vergelijking met onze warmbloedige partners.

Zo stap jij wel heerlijk in bed

Dus daar heb je het, dames. Het zit hem in onze biologie, hormonen en zelfs in onze lichaamstemperatuur. Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op een rillende dekenklomp in bed, weet dan dat je niet alleen bent. Maak het jezelf in ieder geval zo comfortabel mogelijk, of je nu van een zacht matras of een hard matras houdt, de kwaliteit van je slaap is erg afhankelijk van temperatuur en ondersteuning. En misschien is het tijd om die extra deken tevoorschijn te halen of je partner te overtuigen om de thermostaat een paar graden hoger te zetten. Want wie wil er nou niet lekker warm en knus zijn tijdens die koude nachten?