Wij zijn dol op make-up en vinden het dan ook altijd erg leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Echter worden wij minder blij van het nieuws dat wij vandaag zagen. De Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) heeft namelijk asbest gevonden in het Amerikaanse make-up merk Claire’s…

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het het om een compact poeder en een set contourpoeders bestaande uit acht kleuren gaat. Deze producten zijn ook in Nederlandse winkels van de keten verkocht. Die producten zijn trouwens inmiddels uit de schappen verwijderd.

compact poeder

Eerdere inspectie

In februari deed de inspectie ook al onderzoek naar producten van Claire’s. Toen werd er echter niets gevonden. Naar aanleiding van nieuwe signalen uit de Verenigde Staten werd er toch opnieuw onderzoek gedaan. Deze keer werd er dus wel asbest aangetroffen. Wel in kleine concentraties maar daardoor kunnen gebruikers van deze producten toch gezondheidsrisico’s lopen. Asbest is tenslotte kankerverwekkend en die gevolgen worden meestal pas na een aantal jaar zichtbaar.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat nog kijken of er in het belang van de volksgezondheid nog meer stappen moeten worden ondernomen.