Het modeadvies vliegt je van alle kanten om de oren: nu is dit weer in, nu weer dat. En als je er niet als de kippen bij bent, ben je straks nog hopeloos verouderd en ziet niemand je ooit nog staan (behalve dan om de neus op te trekken). Of, nou ja… dat is natuurlijk wat ze wíllen dat je denkt.

Aan de ene kant staat de mode-industrie te springen om jou elk seizoen weer vijf paar schoenen aan te smeren, en aan de andere kant zul je ook zeker wel genoeg mensen in je omgeving hebben die altijd hun mening moeten geven over wat je aantrekt. ‘Trek je nou geen pumps aan naar die bruiloft? Meid, dat kan toch echt niet?’ of ‘Ben jou nou gek geworden, biker boots onder dat jurkje? Heb je het daten gewoon opgegeven ofzo?’

Ho. Stop. Daar zijn we helemaal klaar mee. Want wat wil jíj nou eigenlijk? Wíl je graag supersexy en vrouwelijk zijn, dan is dat helemaal prima! Maar voor wie dat niet per se wil, kan het lastig zijn om te bepalen wat dan wél fijne schoenen zijn. Dus daarom volgt hier: dé schoenen om het statement mee te maken dat jij helemaal voor jezelf kiest.

1.    Birkenstocks

Birkenstocks hebben lange tijd een gigantisch negatieve reputatie gehad. ‘Man repellers’, werden ze ook wel genoemd. Maar met hun kurken zolen en brede voetbanden hebben deze stoere sandalen eigenlijk een supereigenzinnige, natuurlijke look, en ze zitten ook nog eens supercomfortabel! Hier kun je ook prima een lange natuurwandeling door de bergen van bijvoorbeeld Gran Canaria maken, en ook nog eens de zon op je voeten voelen. Is dit niet eigenlijk wat de natuur voor ons bedoeld had, als we daar echt even over nadenken? Birkenstocks kopen: dat is iets wat je helemaal voor jezelf doet.

2.    Uggs

Helemaal de andere kant op hebben we vervolgens de Uggs. Weer zo’n schoen waarvan zowel mannen als vrouwen zeggen dat ze hem haten, terwijl het mysterieus genoeg toch een van die superpopulaire schoenenmerken met een echte cultstatus is. Gaat daar niet eens fout? Misschien is het dat mensen niet graag wíllen toegeven dat ze dol zijn op Uggs, met hun ‘ugly’ vibes; aan deze schoenen is niks sexy’s, maar ze zijn zooooooo fluffy en comfortabel. Wil jij stiekem ook niets liever dan je voeten in watten hullen en zo het leven doorbrengen? Trek dan lekker zo’n paar Uggs aan en laat de haters maar praten.

3.    Dr. Martens

Dr. Martens, of ‘stompy boots’, zoals sommigen ze ook wel noemen, zijn helemaal perfect voor wie graag een stoere, edgy look heeft. Anders dan veel andere enkellaarsjes zijn dit gewoon platte veterbooties, eigenlijk van hetzelfde type dat je ook op de mannenafdeling zou kunnen tegenkomen – and we absolutely love them! Zoals we in het voorbeeld in het begin al noemden staan ze eigenlijk super onder een zomerjurkje, maar natuurlijk bijvoorbeeld ook onder een volledig zwarte rock chic outfit. In deze schoenen hoort iedereen je al van verre aankomen. Be unapologetically yourself en laat de wereld zien wat voor sterke vrouw jij bent in een paar Dr. Martens!

4.    Timberlands

Op nummer 4 hebben we Timberlands. Dit merk heeft misschien een iets minder grote schare haters achter zich, maar dat komt gewoon omdat ze er nog nooit bewust van gehoord hebben! Timberlands zijn niet alleen een modekeuze, maar een lifestyle. Stevig in je schoenen staan, dat is waar het om draait. Op de hiking trails en in het leven. Want dit zijn echte hiking boots die gemaakt zijn voor de alledaagse wereld, of dat nu in de stad is of wel echt in het bos. Bovendien laat je hiermee zien dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt en dat je trots bent op je activisme! Met Timberlands baan jij je eigen pad.

5.    “Dad sneakers”

Tot slot hebben we dan nog de dad sneakers. Tja, technisch gesproken is dit geen merk, maar de coolste dad sneakers vind je waarschijnlijk wel bij Adidas, New Balance of Nike. Dikke, zware sportsneakers dus, waar niks verfijnds aan is en die zo heerlijk aan je voeten zitten. Schoenen waarop je vroeger vooral vaders zou zien, en waarvan mannen het maar niks vinden als vrouwen ze dragen. En dat is waar we in deze blog toch een beetje voor gaan, nietwaar? Dus zoek jij nog een paar écht coole en lompe sneakers die niemand over het hoofd kan zien, dan zit je met dad sneakers wel goed.

Maak jij de keuze?

Dus, daar hebben we ze dan: de vijf schoenen waarmee jij de figuurlijke middelvinger opsteekt naar de wereld en niets van andermans mening aantrekt. Jouw leven, jouw stijl. Dus sla al die modeadviezen lekker in de wind, trek aan wat jij fijn vindt, en maak die keuze: jij kiest voor jezelf. De juiste mensen in je leven, die volgen daarna wel.