Wil jij graag nieuwe delen van de wereld ontdekken, maar tegelijkertijd geld verdienen? Dan is een workation misschien wel iets voor jou. Maar wat is een workation? Dit is een combinatie van werken en vakantie. Als het voor jouw werk mogelijk is om naar het buitenland te gaan, dan is dat een kans die je zeker kunt grijpen. Maar ook in eigen land is een workation mogelijk. Benieuwd hoe je een succes maakt van je workation in het buitenland of in Nederland? Wij helpen je op weg en zetten wat handige tips op een rij!

Tref een goede voorbereiding

Of je nu voor een workation in Spanje, Italië, Portugal of eigen land kiest, een goede voorbereiding is belangrijk om er een succes van te maken. Bij het treffen van een goede voorbereiding komen verschillende dingen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken in welk seizoen je het wilt doen en voor hoe lang. Maar ook het voeren van gesprekken met je werkgever over deze mogelijkheid speelt hier een belangrijke rol in. Het is tenslotte van belang dat jullie weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten. 

Bepaal de bestemming

Heb je toestemming voor een workation en grijp je deze kans graag met beide handen aan? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een toffe bestemming. Veel mensen kiezen ervoor om voor een locatie te gaan die maar weinig tijdsverschil heeft met Nederland. Dat is niet alleen fijn voor je werkgever, maar ook voor collega’s, klanten en leveranciers. Werk je in een land met een enorm tijdsverschil met Nederland, dan is het vaak een stuk lastiger om alles soepel te laten verlopen. Qua bestemmingen kun je denken aan bijvoorbeeld Europa. Bekende landen voor een workation zijn bijvoorbeeld Spanje, Italië, Frankrijk of Portugal. Maar ook als je graag op een toffe plek in Nederland wilt verblijven, is dat uiteraard een optie.

Maak een planning voor iedere werkweek

Om productief en effectief te werken op je vakantiebestemming, is het belangrijk om voor iedere werkweek weer een planning te maken. Bepaal eerst hoeveel uur je werkt op een dag en op welke tijden. Ga ook na of je in een werkweek belangrijke meetings hebt die je niet kunt missen. 

Creëer een goede werkplek

Om je werkzaamheden goed uit te voeren is het essentieel dat je een goede werkplek hebt. Kies naar voorkeur een rustige werkomgeving, waar het mogelijk is om een ergonomische houding aan te nemen. Maak een werkplek in het huis of appartement waar je verblijft of ga werken in een restaurant of café. Houd er wel rekening mee dat wanneer je in een restaurant of café gaat werken, je vaak te maken hebt met afleidingen. Je hebt te maken met andere mensen en bent daardoor ook minder goed verstaanbaar, wat het werken ook lastiger maakt.

Naast een fijne werkplek heb je uiteraard ook een stabiele internetverbinding nodig, zodat je contact kunt onderhouden met je collega’s, werkgever, klanten en leveranciers.

Vergeet geen belangrijke benodigdheden

Om effectief te werken op je vakantiebestemming heb je uiteraard wel het een en ander nodig. Denk niet alleen aan musthaves voor je vakantie, maar ook aan welke spullen je nodig hebt om te werken. Zo heb je bijvoorbeeld een laptop, werktelefoon, opladers, koptelefoon, oordopjes, laptoptas en kabeltjes nodig. Bedenk wat je allemaal nodig hebt om je werk goed uit te voeren en waar je op kantoor ook over beschikt. Op die manier vergeet je niet zomaar belangrijke dingen.

Geniet van de periode dat je op een andere plek verblijft

Een hele belangrijke tip om een succes van je workation te maken: geniet! Hoewel je gewoon aan het werk bent, heb je ook genoeg tijd om je vakantiebestemming te ontdekken. Misschien werk je tijdelijk wel minder uur in de week, wat meer ruimte biedt. Bovendien heb je gewoon in de weekenden vrij om erop uit te gaan. Ontdek al het moois van de stad of plek waar je verblijft, zodat je herinneringen voor het leven kunt maken. Vergeet dan ook vooral niet te genieten tijdens je workation, want het is een unieke kans. Werken op vakantie en dus geld verdienen, maar tegelijkertijd ook heerlijk vakantie vieren!

Deze workation tips hierboven helpen je erbij om een groot succes te maken van je verblijf op een andere locatie. Waar je ook verblijft, het is een mooie uitdaging. Als je werkgever jou deze kans biedt, is het dan ook zeker iets om te overwegen. Al is het misschien maar voor een korte tijd. Wie weet bevalt het je wel ontzettend goed en wil je het in de toekomst nog vaker gaan doen.