Geur is net als smaak iets subjectiefs; geuren verschillen. Sommige mensen kunnen genieten van de geur van benzine terwijl anderen het liefst tijdens het tanken hun neus stevig dicht knijpen. Bij een parfum geldt dit ook. De een smelt weg bij Chanel No 5 terwijl het voor een ander niet veel bijzonders is. In de wereld van parfums zijn er volgens mij ook twee type mensen. Mensen zoals ik, die bijna nooit zelf een parfum kopen en gewoon op doen wat ze cadeau krijgen. En mensen met hele kasten vol verschillende soorten en merken parfum, die in de ochtend langer bezig zijn met het selecteren van de juiste parfum dan hun outfit. Tijd voor een dosis basis informatie over parfum!

Parfum en je huidtype

Parfum vervaagt eerder op een droge huid dan op een vette huid. Dit heeft te maken met de alcohol die erin zit. Heb je net als ik een woestijnhuidje dan is het verstandig om een moisturizer te kopen met ongeveer dezelfde geur of ingrediënten als de parfum. Deze moisturizer smeer je onder je parfum waardoor de geur langer blijft hangen.

Lees hier meer over het langer laten ruiken van parfum:  Zo blijft parfum langer zitten.

Bewaar je parfum om de juiste plek

Je parfum zou altijd in een koele en donkere omgeving moeten staan. Zonlicht en warmte kan ervoor zorgen dat de geurstoffen worden afgebroken. Het kan zelfs een goed idee zijn om de parfum in de koelkast te bewaren.

Top, hart & basis

Parfum soorten

De meeste parfums bestaan uit drie onderdelen; de topnoten, hartnoten en de basisnoten. Deze drie onderdelen worden ook altijd benoemd in de omschrijving van een parfum. De topnoten zijn de geuren die de eerste paar minuten het meest dominant zijn, hartnoten komen op zo’n tien minuten nadat je de geur hebt opgebracht en de basisnoten zijn de laatste geuren die overblijven, die ruik je dus pas na een of twee uur.

Moleculen in parfum

Er is een geur met de verassende naam ‘Molecule 01’ die je uit het flesje eigenlijk niet echt ruikt. Maar zodra die met je huid in aanraking komt, schijnt er een geweldige geur vrij te komen. En dat niet alleen, de parfum geeft feromonen af en zorgt voor dat iedereen om je heen zich ineens enorm tot je aangetrokken voelt.

Parfumerie of drogist

Ik kocht voorheen altijd mijn parfums bij een parfumerie zoals Douglas of ICI PARIS XL. Wat ik niet wist is dat de meeste parfums online veel goedkoper te bestellen zijn. Je moet dan uiteraard wel al weten welke je wil kopen. Feit blijft dat geuren verschillen en dat elke parfum op elke huid net iets anders kan ruiken. Ga dus binnenkort weer eens bij je favoriete drogist of parfumerie langs om geuren uit te proberen en bestel ze vervolgens online ;-). Of doe net als ik, wacht tot kerst, sinterklaas of je verjaardag voor een verassende nieuwe geur.