Groen in huis is al jaren een echte hype. Planten zorgen immers voor zuurstof en zien er ook nog eens erg leuk uit. Ze kunnen een ruimte bovendien helemaal opfleuren. En ook al is het soms even uitdokteren hoe je alle planten in leven kunt houden, áls het je lukt, voel je je badass! Er zijn vele voordelen aan planten in huis hebben, zelfs in je slaapkamer. We geven je graag wat meer uitleg! 

De voordelen van planten in huis

De belangrijkste reden is uiteraard dat planten zuurstof produceren tijdens het fotosynthese-proces. Bovendien breken ze schadelijke stoffen op uit de lucht, waarna die worden afgebroken. Dit is erg handig, als je weet dat ook de lucht binnenshuis erg vervuild kan zijn door onder meer schadelijke stoffen uit meubels en kleding. Ook geven planten sfeer én kunnen ze ervoor zorgen dat een ruimte een betere akoestiek krijgt. Verder verhogen ze de luchtvochtigheid, waardoor je minder kans maakt op bijvoorbeeld een verkoudheid of keelpijn. 

Wist je trouwens dat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat planten ervoor zorgen dat je minder stress hebt, waardoor je je meer ontspant? Andere onderzoeken gaven dan weer aan dat je je beter kunt concentreren als je planten in de buurt hebt. 

En wat met CO2? 

Misschien denk je nu wel: “Hé, vroeger tijdens biologie leerden we dat planten ook CO2 uitstoten, dat is dan toch slecht in de slaapkamer?”. Als je dit denkt, dan heb je goed opgelet! Er zijn inderdaad mensen die denken dat planten in een slaapkamer een slecht idee zijn, om deze reden. Toch hoef je je geen zorgen te maken: planten stoten helemaal niet veel CO2 uit – veel minder dan bijvoorbeeld een andere persoon of een dier. Slaap je elke nacht samen met een partner? Dan is dit “ongezonder” dan slapen met planten in je slaapkamer. Je hoeft je dus geen zorgen te maken! 

Planten die ‘s nachts zuurstof produceren

Wat je ook kunt doen, is ervoor kiezen om jouw slaapkamer te vullen met planten die ‘s nachts zuurstof produceren, waardoor jij beter kunt slapen. Ja hoor, deze bestaan ook! 

Planten slaapkamer

Pimp jouw slaapkamer met een plant

Mocht jouw slaapkamer nog wat leeg zijn met enkel een bed, een matras en een kast, of kan je kamer gewoon een kleurrijk accent gebruiken, dan is een plant een geweldig idee. Deze planten zijn echte aanraders: 

 

  • De Sansevieria: deze plant is ideaal als je geen groene vingers hebt. De Sansevieria tolereert het als je de plant af en toe vergeet en heeft niet veel water nodig. Bovendien is dit één van de planten die ‘s nachts CO2 omzet in zuurstof. 
  • Aloë Vera: ook de Aloë kan wel tegen een stootje. Omdat deze plant groeit op plekken waar het niet vaak regent, is het geen probleem als je ‘m eens een maand geen water geeft. Een Aloë-plant verwijdert ook benzeen en formaldehyde uit de lucht én als je je verbrand hebt, kun je de gel van de plant gebruiken. Deze plant is dus een topper! 
  • Goudpalm of areca palm: wat geeft je nu een meer tropisch gevoel dan een palm op je slaapkamer? Je voelt je instant alsof je op vakantie bent! Goudpalmen zijn erg goed om de lucht te zuiveren en zijn niet toxisch voor huisdieren.
  • Klimop: deze plant is niet alleen mooi in de tuin, maar ook op bijvoorbeeld jouw nachtkastje! Als je snel last hebt van allergieën of astma, dan is deze plant een must. Uit een studie bleek immers dat klimop schimmel in de lucht vermindert en dat de bladeren astmasymptomen verlichten.

 

Behalve deze planten, heb je nog zó veel planten die mooi zijn en voordelen bieden in je slaapkamer. Welke planten kies jij?