De gezondheidsproducten waarin Aloë vera is verwerkt zijn mateloos populair. Het wordt van oudsher al gezien als een van de meest geneeskrachtigste planten die kunnen helpen bij allerhande kwaaltjes. Vroeger gebruikten de Egyptenaren en Grieken de medicinale eigenschappen van deze plant tegen maagklachten, jeuk, verstopping en wonden. Een Aloë vera plant bestaat uit vlezige bladeren met geel sap, aloïne genaamd. De rest van de bladeren bestaat uit een slijmerig gedeelte wat aloëgel genoemd wordt. De plant wordt ook gehouden als kamerplant vanwege het weinige onderhoud dat de plant vergt.

Waarvoor wordt Aloë vera gebruikt?

Aloë vera is geliefd als medicijn vanwege alle vitaminen, mineralen en aminozuren waaruit het sap van de plant bestaat. Het biedt verlichting bij jeuk, brandwonden en een droge huid. Tevens heeft het een gunstige invloed op de maag en darmen en heeft het een ontgiftende werking. Dit wordt dan veelal in de vorm van tabletten aangeboden. Als voedingssupplement helpt het bij een gebrekkige weerstand en bij bloedarmoede vanwege de grote hoeveelheid aan ijzer. Ook bij verstopping biedt het verlichting vanwege de laxerende werking. Ondanks de vele goede eigenschappen van deze plant schuilt juist in de laxerende werking het gevaar.

Wanneer is Aloë vera gevaarlijk?

De laxerende werking van de Aloë vera plant kan desastreuze gevolgen hebben als je niet goed weet hoe je de plant op de juiste manier hiervoor moet gebruiken. De gele sap aloïne is krachtiger dan het slijmerige gedeelte van de plant, de aloëgel. Met het gebruik van aloïne tegen verstopping kan het een te sterk effect hebben op het maag- en darmstelsel met alle gevolgen van dien. Het is dus verstandiger om de aloëgel als middel te gebruiken tegen verstopping. Dit is net zo effectief maar veel minder krachtig waardoor je meer controle behoudt over het lichaam.

Aloë vera en schoonheid

Aloë vera producten zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere verzorgingsproducten. Wanneer Aloë vera verwerkt is in shampoo zorgt het voor een mooie glans en het revitaliseert het haar. Ook is het een goed hulpmiddel tegen roos. De plant wordt verwerkt in gezichtsmaskers, dit verwijdert dode huidcellen en ontspant het huidweefsel. Als bodylotion hydrateert en verzacht het de huid. Aloë vera is een effectief middel bij vele huidkwalen zoals psoriasis. Het wordt in tabletvorm ingezet bij acne behandelingen, al is het de vraag of Aloë vera effect heeft omdat acne onderhevig is aan hormoonschommelingen.

Aloë vera puur natuur inzetten

Naast het gebruik van bewerkte Aloë vera in potjes en lotions wordt het ook puur natuur toegepast. Door de slijmerige substantie uit de Aloë vera bladeren te duwen kun je ook op deze manier gebruik maken van de medicinale werking wanneer je een ruw plekje op de huid hebt of een oppervlakkige schaafwond. Echter dien je bij zelfmedicatie altijd alert te blijven omdat je niet exact weet of je de juiste hoeveelheid gebruikt voor een kwaaltje. Je verdiepen in de geneeskrachtige werking van de plant is dan ook aan te raden alvorens je het zelf puur toepast.