Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je benieuwd bent of een verbouwing je huis meer waard maakt. Als je huis lastig te verkopen blijkt, kan het soms lonen om er nu wat geld in te steken, dat je door de verkoop van je huis terugverdient. Een verbouwing kan net dat verschil maken tussen je huis wel of niet verkopen, want de kopers van nu zoeken vaak een instapklaar huis. Maar misschien ben je nu helemaal niet van plan om je huis te verkopen, maar in de toekomst wellicht wel. Dan heb je nu eerst zelf profijt van de verbouwing en zorgt het op een later moment voor toegevoegde waarde. Welke verbouwingen maken je woning meer waard?

Isoleren

Een huis dat slecht geïsoleerd is, heeft hoge stookkosten. Oudere huizen zijn vaak niet optimaal geïsoleerd. Als het dak nog niet geïsoleerd is bijvoorbeeld, zorgt isoleren zeker voor een waardevermeerdering van je huis. Het is een verbouwing waar iedere koper blij mee zal zijn.

Hetzelfde geldt voor dubbel glas. Dubbel glas is een flinke verbetering ten opzichte van enkel glas. Meer comfort en minder energiekosten! Bij een hogere isolatiewaarde kun je eveneens denken aan kunststof kozijnen. Deze zijn duurzamer dan houten kozijnen, ze gaan dus langer mee, en zorgen ervoor dat je energierekening omlaag gaat.

Uitbreiden

Het klinkt logisch dat een huis dat groter wordt meer waard wordt. Dat kan in de vorm van een aan- of uitbouw, maar daar wordt je tuin weer kleiner van. Je hoeft echter niet altijd letterlijk een stuk aan te bouwen. Ook op andere manieren kun je meer woonoppervlak creëren. Een zolder bijvoorbeeld die nu niet of nauwelijks gebruikt kan worden door het lage plafond, kan ineens meegerekend worden tot bruikbaar woonoppervlak als je besluit een kunststof dakkapel te laten plaatsen.

Uitbreiden van huis

Achterstallig onderhoud aanpakken

Een huis dat er duidelijk verwaarloosd uitziet, last heeft van een lekkage of scheuren in de vloer is minder waard dan een huis dat netjes onderhouden is. Los technische problemen op en zorg voor een nette uitstraling. Een likje verf doet vaak al wonderen.

Er zijn ook een aantal verbouwingen die je huis niet per definitie meer waard maken, zoals een nieuwe keuken of badkamer of een opgeknapte tuin. Dit zijn vooral cosmetische veranderingen, waarbij het de vraag is of het ook de smaak van de volgende bewoners is. Niet iedere investering verdien je daarom terug. Ben je benieuwd hoeveel meerwaarde een verbouwing je oplevert? Bekijk het percentage van de geïnvesteerde kosten dat je terug kunt verdienen.