Ben jij graag milieubewust bezig? Dit kun je natuurlijk op meerdere manieren voor elkaar krijgen. Duurzaamheid speelt een grote rol in de maatschappij, dus h het kan zeker goed zijn om hier rekening mee te houden. Wist je dat het mogelijk is om je kledingkast te verduurzamen? Als je graag jouw steentje bijdraagt aan een beter milieu, is dit een goede mogelijkheid. Maar hoe doe je dat, het verduurzamen van je kledingkast? Lees gauw verder, wij vertellen je hoe je dit aan kunt pakken!

Met een kritische blik kijken naar de kleding die je koopt

Als we het hebben over het verduurzamen van je kledingkast, is het een eerste goede tip om voortaan meer kritisch te kijken naar de kleding die je koopt. Het aanbod aan duurzame, eerlijke kleding wordt steeds groter en dit is fijn als je graag een duurzame kledingkast wilt realiseren. Doordat steeds meer winkels en kledingmerken hierop inspelen, kun je al sneller kiezen voor dit soort milieuvriendelijke kledingstukken. Je zou hierbij kunnen denken aan het zoeken naar fairtrade kleding. Bovendien zijn er een aantal materialen die je in gedachten kunt houden als je graag kritisch wilt kijken naar de kleding die je koopt. Denk bijvoorbeeld aan de duurzame, natuurlijke materialen bio-katoen, linnen en bamboe. Deze materialen zijn vaak een stuk duurzamer dan veel andere materialen en hierdoor maak je dus een duurzamere keuze.

Koop kleding van een goede kwaliteit

Een andere goede tip om in gedachten te houden bij het duurzamer maken van jouw kledingkast, is om te zoeken naar kleding van een goede kwaliteit. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is wel aan te raden. Wanneer je eco kleding van goede kwaliteit koopt, is de kans groter dat dit lang meegaat. En hoe langer het meegaat, hoe langer jij het door kunt dragen en hoe minder snel je toe bent aan iets nieuws. Op deze manier ben je dus bewust bezig en maak je een goede lange termijn investering. Investeren in goede kleding mag dus zeker als je van plan bent om het lang mee te laten gaan.

Kijk naar tijdloze items

Als je bezig bent met jouw zoektocht naar nieuwe kleding, houd dan in je achterhoofd dat het goed is om voor tijdloze kledingstukken te kiezen. Tijdloze kledingstukken gaan namelijk langer mee, omdat het altijd in de mode blijft. Probeer dus te voorkomen dat je kleding koopt op basis van trends, want het is goed mogelijk dat je dit een jaar erna niet meer wilt dragen omdat het dan niet meer in de mode is. Je kunt beter kiezen voor tijdloze items als je graag meer aan het milieu wilt denken. Vooral wanneer je kiest voor tijdloze kledingitems in neutrale kleuren, kun je hier lang mee vooruit.

Nieuwe combinaties uitproberen

Naast het zoeken naar bijvoorbeeld biologische kleding en het zoeken naar tijdloze items, is het ook goed om nieuwe combinaties uit te proberen als je jouw kledingkast duurzaam wilt maken. Wat we hiermee bedoelen? Kijk eens in je garderobe naar welke kledingstukken je allemaal hebt. Het is goed mogelijk dat je bepaalde outfits eigenlijk nooit veranderd hebt. Maar als je jouw kledingkast wilt verduurzamen, is dit juist wel goed om te doen. Kijk of je nieuwe combinaties kunt maken met kledingstukken, zodat je een ruimere keuze hebt. Door een nieuwe combinatie te maken heb je een compleet nieuwe outfit, waardoor het als nieuw lijkt. Je hebt vast meer kleding dan je denkt, dus probeer dit zeker uit.

Repareer kapotte kleding

Je steentje bijdragen aan een beter milieu? Kies er dan voor om kapotte kledingstukken te repareren. Het is namelijk vaak juist ontzettend zonde om een stuk kledingstuk meteen al weg te gooien. Vaak is het prima te repareren, waardoor dit ook een goede optie is. Je geeft het nu namelijk een tweede leven en hierdoor kun je het weer voor een langere tijd doordragen. Als je zelf in staat bent om een kapot kledingstuk te maken is dit natuurlijk mooi meegenomen. Mocht je dit niet kunnen, kan het altijd een goede mogelijkheid zijn om dit te laten doen door een professional op dit gebied. 

Op zoek gaan naar eco kleren en duurzame kledingmerken, kleding van goede kwaliteit kopen, tijdloze items kopen, nieuwe combinaties uitproberen en kapotte kleding repareren: het draagt allemaal bij aan het verduurzamen van jouw kledingkast. Als je veel waarde hecht aan duurzaamheid, is het dus zeker goed om deze tips uit te proberen. Wie weet gaat het verduurzamen van jouw garderobe jou wel gemakkelijk af. Duurzaam ondergoed, duurzame sportkleding, duurzame dameskleding: je kunt tegenwoordig al veel kanten op. En naar verwachting wordt duurzaamheid alleen maar populairder, waardoor je er haast niet vroeg genoeg al rekening mee kunt houden!