Een prikkende trui of vest is vervelend. Maar wat doe je als het een vest is welke je goed staat? Tijd om je jeukende kleding aan te pakken. Lees hier de tips om een prikkende trui minder laat jeuken!

Waarom prikt wol?

In de meeste gevallen is een jeukende trui gemaakt van wol. Een natuurlijke stof die heerlijk zacht kan aanvoelen en je warm houdt. De ideale stof dus om een trui of een vest van te maken voor het najaar of voor de winter. Maar helaas kan wol prikkelend aanvoelen. Dit komt door de grove vezels in de draden.

Maar niet elke type wol is dezelfde. De fijnheid van de wol wordt uitgedrukt in micron. In kleding wordt 31 micron of lager gebruikt. Hoe lager de micron hoe zachter de wol. Er zijn ook duurdere wolsoorten zoals Merino wol die minder of helemaal niet jeuken. Merino wol komt van schapen die oorspronkelijk uit Spanje komen. Tegenwoordig worden ze ook in Australië en Nieuw Zeeland gehouden. De wol is zeer fijn. Net als de andere type wol dat minder of niet jeukt: de kasjmier wol. Deze komt van een geit. Helaas zijn deze wolsoorten een stukje duurder.

wollen trui

Maar in dit artikel concentreren wij op de standaard wol en wordt het tijd om de wol te behandelen.

Let op! Zorg dat je een wollen stof nooit uitwringt. Dat geldt voor alle drie manieren die hieronder volgen.

Jeukende wollen trui in de vriezer stoppen

Als je wilt dat je wollen trui minder jeukt kun je het volgende doen:

1. Maak het wollen vest of de trui helemaal nat;
2. Leg de wollen trui in de vriezer voor een nachtje;
3. Haal het kledingstuk uit de diepvries en laat het ontdooien. Wacht totdat het geheel echt ontdooit is. Als je namelijk de trui of vest buigt kunnen de vezels breken. Laat het kledingstuk goed drogen. Je zult daarna merken dat de wol minder of niet meer prikt.

Prikkende wollen vest of trui wassen met azijn

Als je azijn aan je wollen was toevoegt, gaat het minder jeuken. Daarnaast zorgt azijn er voor dat je wollen trui of vest zachter aan voelt.

prikkende wollen trui

Wollen trui prikvrij maken met glycerine

Met het middel glycerine kun je er voor zorgen dat je wollen kledingstuk minder of helemaal niet meer prikt. Glycerine kun je kopen voor ongeveer €3 bij onder andere bol.com.

Volg de volgende stappen om de prik uit je jeukende trui te krijgen met glycerine:

1. Vul de wastafel met koud of lauw water. Voeg er een paar druppeltjes glycerine aan toe;
2. Leg je wollen kledingstuk in het water en laat de vezels het water en de glycerine opzuigen;
3. Handwas het wollen kledingstuk zoals je gewend bent;
4. Leg het wollen kledingstuk op een handdoek en laat het drogen. Dit proces kan lang duren. Maar als je wollen trui of vest ophangt kan de vorm er uit gaan;
5. Herhaal de stappen mocht de wol nog prikken.

Prikkelende wollen trui behandelen met conditioner

Een andere manier om je wollen trui of vest minder te laten jeuken is door gebruik te maken van conditioner voor je haren. Volg de volgende stappen om het wol minder te laten jeuken:

1. Vul de wastafel met koud water. Vul het met een hoeveelheid water dat je jouw trui of vest makkelijk onder kunt dompelen;
2. Dompel de wollen trui of vest onder in het water en laat de vezels het water opzuigen.
3. Laat de wastafel leeglopen en druk het water zoveel mogelijk uit je trui of vest.
4. Sprenkel rijkelijk de wollen trui of vest in met conditioner wanneer het nog vochtig is;
5. Laat de conditioner goed in de wol intrekken. Je kunt je trui of vest zachtjes kneden;
6. Laat het wollen vest of trui voor 30 minuten in de wastafel liggen;
7. Druk de haarconditioner zoveel mogelijk uit de wol na de 30 minuten;
8. Laat de trui of het vest liggend drogen voor 24 uur. Let op dat je de prikkende trui niet droogt door middel van een föhn of een ander warm object. Hierdoor kunnen de wollen vezels weer hard worden en gaan jeuken.