Oeps, een rode wijnvlek op je nieuwe jurk of je broek. Het is zo gebeurd. Je staat op een feestje of in een café en iemand stoot per ongeluk tegen je aan en je kleding zit vol met rode wijn. Dat is vervelend. Tijd om stappen te ondernemen en je kleding te redden van een lelijke rode wijnvlek.

1. Rode wijnvlekken direct absorberen

Als er een wijnvlek op je kleding terecht is gekomen is het belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Je bent vaak niet thuis als er een wijnvlek op je kleding komt. Dan is het helaas ook niet mogelijk de wijnvlek compleet uit je kleding te halen. Maar probeer wel het ergste zo snel mogelijk te absorberen met een stukje keukenpapier om het daarna vochtig te maken…

2. Houd de rode wijnvlek nat tot je thuis bent

Als je tijdens een feestje of borrel wijn op je kleding krijgt is het belangrijk de rode wijnvlek vochtig houden tot je de kans krijgt om het goed te behandelen. Je kunt de rode wijnvlek vochtig houden met koud water of koolzuurhoudend water. Let op: Gebruik geen warm water, heet water of witte wijn. Dit kan er voor zorgen dat de wijnvlek zich verder verspreidt.

3. Gebruik liever geen witte wijn

Het is beter om geen witte wijn te gebruiken als je rode wijnvlekken wilt verwijderen of vochtig wilt houden. Hoe schoon de witte wijn er ook uitziet, het is toch een vorm van fruitsap die vlekken kan achterlaten op je kleding.

4. Verse rode wijnvlekken behandelen met zout

Als je (eenmaal) thuis bent, kun je direct aan de slag om de wijnvlek te verwijderen. Eén van de meest gebruikte manieren om rode wijnvlekken te verwijderen is door zout er op te strooien.

Je hebt de volgende producten nodig om met zout je rode wijnvlekken te verwijderen:

 • Zout;
 • Milde vloeibare wasmiddel;
 • Wasmachine.

Je kunt als volgt te werk gaan:

Stap 1: Strooi flink wat zout op de wijnvlek.

Stap 2: Laat de zout voor 2 á 3 minuten op de rode wijnvlek zitten. De zout heeft dan de tijd om de rode wijnvlek (voor een groot deel) te absorberen.

Stap 3: Ga met je kledingstuk naar de wastafel.

Stap 4: Wrijf (met twee vingers) de rode wijnvlek uit je kledingstuk terwijl je koud of lauw water over de rode wijnvlek laat lopen.

Stap 5: Herhaal stap 1 tot stap 4 als de rode wijnvlek er nog niet helemaal uit is.

Stap 6: Als de rode wijnvlek nagenoeg niet meer te zien is kun je het kledingstuk wassen zoals je gewend bent met milde vloeibare wasmiddel.

Maar soms is zout, water en milde wasmiddel niet voldoende. Onder de volgende kopjes vind je tips hoe je met andere middelen rode wijnvlekken kunt verwijderen…

bar met wijnglazen

5. Rode wijnvlekken verwijderen met waterstofperoxide

Let op: Deze methode met waterstofperoxide is geschikt voor kleding met lichte kleuren omdat het bleekmiddelen kan bevatten.

Je hebt de volgende producten en materialen nodig om de rode wijnvlek te verwijderen:

 • Vloeibare wasmiddel;
 • Waterstofperoxide;
 • Kommetje;
 • Wasmachine.

Volg het volgende stappenplan om de rode wijnvlek weg te krijgen.

Stap 1: Giet de vloeibare wasmiddel en de waterstofperoxide in een kommetje. Houd een verhouding aan van 50% waterstofperoxide en 50% vloeibare wasmiddel.

Stap 2: Giet wat van de mix op de rode wijnvlek. Laat de mix intrekken voor enkele minuten. Je zult merken dat binnen enkele minuten de rode wijnvlek al begint te verdwijnen.

Stap 3: Stop het kledingstuk in de wasmachine en was het zoals je het gewend bent.

6. Baking Soda

Een ander manier om wijnvlekken te verwijderen uit je kleding is door baking soda te gebruiken.

Je hebt de volgende producten en materialen nodig:

 • Kommetje;
 • Baking soda;
 • Eetlepel;
 • Water;
 • Milde vloeibare wasmiddel.

Ga als volgt stap-voor-stap te werk:

Stap 1: Maak de rode wijnvlek eerst goed nat met koud of lauw water.

Stap 2: Vul het kommetje met een paar eetlepels baking soda en voeg er water aan toe.
Meng het door elkaar tot er een pasta ontstaat.

Stap 3: Wrijf de pasta van water en baking soda over de rode wijnvlek. Laat het voor een aantal uur op de rode wijnvlek zitten.

Stap 4: Haal de pasta van water en baking soda met koud water uit de kraan. Was je kledingstuk in de wasmachine met milde vloeibare wasmiddel zoals je dat gewend bent.

7. Azijn en vloeibare wasmiddel om rode wijnvlekken te verwijderen

Een veel gebruikte mix om je rode wijnvlekken uit kleding te krijgen is door gebruik te maken van witte azijn en vloeibaar wasmiddel.

Je hebt de volgende middelen nodig om aan de slag te gaan:

 • Witte azijn;
 • Kommetje;
 • Eetlepel;
 • Washandje;
 • Milde vloeibaar wasmiddel;
 • Wasmachine.

Ga stap-voor-stap te werk om de rode wijnvlek uit je kleding te krijgen met azijn:

Stap 1: Vul het kommetje met lauw water en voeg er een eetlepel witte azijn aan toe. Voeg er daarna nog een eetlepel milde vloeibare wasmiddel aan toe.

Stap 2: Laat wat van de mix op één van de twee washandjes vallen. Wrijf over de rode wijnvlek.

Stap 3: Maak het tweede washandje nat met koud water en haal de mix van witte azijn, wasmiddel en water van je kledingstuk.

Stap 4: Als de rode wijnvlek niet verdwijnt kun je stap 2 en stap 3 enkele keren herhalen.

Stap 5: Als eenmaal de rode wijnvlek zo goed als verwijderd is, kun je het in de wasmachine stoppen en het wassen zoals je gewend bent.

wijnvaten

8. Oude rode wijnvlekken uit kleding krijgen

Soms merk je pas achteraf dat er wijnvlekken op je kleding zitten. Vaak zijn het kleine vlekjes op de achterkant van je jurk, je blouse of broek. Maar ook die rode wijnvlekjes wil je natuurlijk verwijderen.

Je hebt de volgende materialen en producten nodig om het te verwijderen:

 • Milde vloeibare wasmiddel;
 • Washandje;
 • Emmer of wasbak;
 • Wasmachine.

Ga als volgt te werk.

Stap 1: Breng wat van de milde vloeibare wasmiddel aan op de oude rode wijnvlek.

Stap 2: Wrijf de milde vloeibare wasmiddel met een washandje diep in de vezels waar de rode wijnvlek zit.

Stap 3: Laat de emmer of wasbak volstromen met koud water.

Stap 4: Laat het kledingstuk voor een half uur of langer in de emmer of wasbak met water liggen.

Stap 5: Was je kledingstuk zoals je gewend bent.

Andere kledingstoffen

Je kunt de bovenstaande tips gebruiken om rode wijnvlekken uit verschillende soorten kledingstoffen te verwijderen. Als je een kledingstuk hebt van satijn of zijden kun je deze beter wel professioneel laten reinigen bij een stomerij.

Rode wijnvlekken verwijderen uit wol

Is er rode wijn op je wollen trui terecht gekomen? Dan kan je het beste de methode van witte azijn gebruiken. Lees verder onder het kopje “Wijnvlekken verwijderen met azijn en wasmiddel“ in dit artikel om de rode wijnvlek uit de wol te krijgen.