Een mooie set sieraden maakt je outfit helemaal af. Maar dan moeten je sieraden natuurlijk wel mooi blinken. Sieraden verkleuren namelijk na een tijdje, worden dof en kunnen zelfs zwart worden.

Gelukkig heb je geen speciale middelen nodig om ze weer schoon te krijgen. Wil jij weten hoe je jouw favoriete ketting, armband, ring of oorbellen weer helemaal stralend en blinkend krijgt? Lees dan snel verder

Sieraden Schoonmaken

Zilveren Sieraden Schoonmaken

Zilver wordt vrij snel zwart. Tegelijkertijd is het een vrij zacht metaal. Om deze reden kan je zilver beter niet met agressieve chemicaliën schoonmaken.

Wil je jouw favoriete zilveren sieraden toch weer helemaal schoon krijgen? Dan kan je ze poetsen met glasreiniger. Spray de glasreiniger direct op de sieraden of op een tandenborstel met zachte borstelharen.

Om krasjes te voorkomen kan je beter geen tandenborstel met harde borstelharen gebruiken. Borstel ze voorzichtig en spoel ze daarna af met lauwwarm water.

Wrijf je sieraden droog met een schone doek en je bent klaar. Je kunt ze hierna eventueel nog extra laten glimmen met wat zilverpoets.

Zilverpoets is alleen geschikt voor glanzende zilveren sieraden. Sieraden met een matte en satijnen finish kan je hier beter niet mee poetsen.

Zijn je sieraden niet zo vies? Dan kan je de stap met glasreiniger en een tandenborstel overslaan en de sieraden alleen met zilverpoets schoonmaken.

Doe wat zilverpoets en wrijf de sieraden hiermee schoon. Zilverpoets kan je vinden bij de drogisterij.

Gouden Sieraden Schoonmaken

Je gouden sieraden kan je het beste schoonmaken met een sopje van groene zeep. Meng wat groene zeep met lauwwarm water. Doe je gouden sieraden vervolgens in een zeef en hang ze in het sopje.

Zijn ze erg vies? Laat ze dan eerst een half uurtje weken. Hierna kan je ze schoonborstelen met een tandenborstel.

Ook bij goud is het belangrijk dat je voor een tandenborstel met zachte borstelharen kiest.

Doe de sieraden terug in de zeef en spoel de sieraden af met lauwwarm water en wrijf ze droog met een zachte doek.

Let op: maak je gouden sieraden nooit met zilverpoets schoon. Hierdoor kan er namelijk een dof laagje op je sieraden komen.

Nikkel Sieraden Schoonmaken

Veel zilverkleurige sieraden zijn niet van echt zilver gemaakt, maar van nikkel. Dit nikkelzilver wordt gemaakt van koper, zink en nikkel. Heel andere stoffen dan zilver dus.

Toch kun je nikkelsieraden ook prima schoonmaken met zilverpoets. Heb je koperpoets in huis? Dan kan je dat ook gebruiken.

Als je nikkelsieraden een grote schoonmaakbeurt nodig hebben, kan je azijn gebruiken. Doe wat azijn in een kommetje en borstel de sieraden schoon met een tandenborstel die je in de azijn dipt.

Spoel de azijn daarna weg met wat water en wrijf de nikkelsieraden droog met een zachte doek. Zorg ervoor dat er geen azijn- of waterresten achterblijven. Deze kunnen je sieraden namelijk aantasten.

Sieraden Met Parels Schoonmaken

Parels zijn zacht en poreus, waardoor ze kwetsbaar zijn. Bij het schoonmaken dien je daarom voorzichtig te werk te gaan. Gebruik je de verkeerde middelen? Dan zullen je parels al snel dof worden.

Maak je parels schoon door ze onder te dompelen in een mengsel van twee kopjes warm water en een paar druppels mild wasmiddel. Haal ze er meteen weer uit. Parels kan je namelijk beter niet laten weken.

Ga vervolgens met een zachte katoenen doek over de parels heen en leg ze daarna te drogen op een doek.

Kwetsbare Of Antieke Sieraden Schoonmaken

Heb je kwetsbare sieraden? Bijvoorbeeld sieraden die niet waterdicht zijn, sieraden met gelijmde stenen of antieke sieraden? Dan kan je bij het schoonmaken beter extra voorzichtig te werk gaan.

Gebruik bij deze sieraden geen water, maar borstel ze schoon met een droge tandenborstel. Telkens als je een beetje vuil hebt los geborsteld, blaas je het vuil weg. Zo voorkom je dat je het vuil over je sieraden heen borstelt, waardoor je krasjes kan krijgen.

Natuurlijk is het ook een optie om kwetsbare of antieke sieraden die kostbaar zijn of die een emotionele waarde voor je hebben, schoon te laten maken door een specialist.